Saudská Arábie může přijít o vliv na ceny ropy

26.04.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Za tři desetiletí dosáhla Saúdská Arábie značného vlivu na světovém trhu s ropou. Země je jediným velkým producentem ropy na světě, který má …

Za tři desetiletí dosáhla Saúdská Arábie značného vlivu na světovém trhu s ropou. Země je jediným velkým producentem ropy na světě, který má schopnost ovlivňovat globální ceny ropy v citelném měřítku. V poslední době se ale zdá, že Saúdové postupně ztrácí svůj silný vliv na světový trh s ropou.

Existují přinejmenším dva hlavní důvody, proč je možné, že Saúdská Arábie postupně bude o svůj vliv v příštích letech přicházet. Prvním důvodem je očekávaný růst těžby ropy mimo OPEC, a to především ze severoamerických břidlic a ropných písků. Druhým důvodem je pak rostoucí spotřeba ropy uvnitř Saudské Arábie.
Pro letošní rok se očekává zvýšení dodávek ropy ze zemí mimo OPEC o téměř 1 milion barelů denně. Důležitou roli v tom hraje růst těžby v oblasti Bakken v Severní Dakotě a také oblast Eagle Ford v Texasu. Během několika posledních let obě tyto oblasti zažily ohromný růst, protože nové a vylepšené těžební techniky zpřístupnily těžařům obrovské množství ropy a zemního plynu.
Například v oblasti Bakken společnost Kodiak Oil & Gas (NYSE: KOG), která ohlásila ztrojnásobení průměrné těžby v období 2011-2012, očekává další zdvojnásobení svojí produkce i v tomto roce.

Obrázek č. 1: Počet barelů ropy těžených v oblasti Bakken v tisících barelů denně (Zdroj: www.eia.gov)
 

 

V oblasti Eagle Ford společnost Chesapeake Energy (NYSE: CHK) doufá v téměř 40% nárůst těžby. Na konci loňského roku společnost produkovala 70.000 barelů ropy za den, což byl oproti stejnému období z předešlého roku nárůst o impozantních 266%.

Obrázek č. 2: Počet nových nalezišť ropy a plynu za měsíc v oblasti Eagle Ford (Zdroj: www.eia.gov)

 

V posledních 5 letech se těžba v Bakken každý rok zvedla. V roce 2007 se vytěžilo 45,1 milionu barelů ropy a v roce 2012 produkce dosáhla na 242,5 milionu barelů. Těžba v Eagle Ford vzrostla z 391,1 milionu barelů na 721,4 milionu barelů.

Růst domácí spotřeby v Saudské Arábii
Dalším významným faktorem naznačujícím snížení vlivu Saúdské Arábie na ceny ropy by mohl být nárůst domácí spotřeby. Za necelých třicet let se počet obyvatel Saúdské Arábie více než zdvojnásobil z původních 13 milionů v roce 1985 na více než 28 milionů lidí dnes. S rostoucí populací pak také samozřejmě roste poptávka po energiích.
Ve skutečnosti je domácí spotřeba saúdské ropy vzhledem k její ekonomické výkonnosti dvakrát větší než je celosvětový průměr. V přepočtu na obyvatele Saudové spotřebují více ropy než Američané. Z celkové produkce téměř 10 milionů barelů denně obyvatelé Saudské Arábie spotřebují zhruba čtvrtinu.
Od roku 2005 do roku 2010 vývoz ropy ze Saúdské Arábie klesl o 23% z 7,5 milionu barelů denně na 5,8 milion. Pro zemi je tato skutečnost velmi znepokojující, neboť podle OPEC ropné vývozy představovaly téměř 90% jejich celkových příjmů v roce 2011. Nižší příjmy z vývozu ropy mohou ohrozit vnitřní stabilitu a zvýšit nespokojenost občanů, protože Arábie má jedny z největších sociálních výdajů na osobu na světě.

Vítězové a poražení
Pokud Saúdové skutečně ztratí současnou vysokou kontrolu nad cenami ropy a ta dlouhodobě klesne pod 100 dolarů, tak by to mělo výrazně odlišný dopad v různých zemích. Hlavní vítězové by byli velcí ropní dovozci, jako jsou například USA, Čína, Japonsko a Evropa. Těm by levnější ropa poskytla silnou ekonomickou podporu.
Na druhou stranu poraženými by pak byli vývozci ropy, jako jsou Alžírsko, Írán, Irák, Kuvajt, Nigérie, Rusko, Spojené arabské emiráty a Venezuela. Ti vyžadují vysoké ceny ropy, aby jejich vnitrostátní rozpočty zůstaly vyrovnané a v mnoha případech, aby mohli udržet sociální dávky pro vlastní zvětšující se populaci.
Ačkoli Saúdská Arábie zůstává největším světovým výrobcem a vývozcem ropy a ropných produktů a druhým největším světovým producentem ropy za Ruskem, její vliv v globálním trhu s ropou se pravděpodobně sníží. Pokud ovšem tedy bude pokračovat současný trend a výrobci mimo země OPEC budou i nadále získávat větší podíl na celosvětové produkci ropy.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE