Akcie s nízkou volatilitou jsou populární

03.05.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V poslední době jsou velmi populární ETF fondy s nízkou nebo minimální volatilitou. Potvrzuje to i skutečnost, že fondy PowerShares S&P 500 Low …

V poslední době jsou velmi populární ETF fondy s nízkou nebo minimální volatilitou. Potvrzuje to i skutečnost, že fondy PowerShares S&P 500 Low Volatility (SPLV) a iShares MSCI USA Minimum Volatily (USMV) dohromady přilákaly 9 miliard dolarů za dobu kratší než dva roky od založení.
SPLV vybírá 100 nejméně volatilních akcií z indexu S&P 500 a je nabízen jako jednoduchý způsob, jak využít nízkou volatilitu. Existuje však ještě jeden způsob, jak využít tento stav a tím jsou akcie společností s velkou tržní kapitalizací tzv. mega caps.

V roce 1970, Fischer Black poznamenal, že akcie s nízkou hodnotou beta, které jsou méně citlivé na pohyby trhu, mají podobnou výnosnost jako akcie s vysokým beta. To odporuje základní predikci modelu CAPM (Capital Asset Pricing Model), že vyšší beta rovná se vyšší výnosy.
Tato studie uvádí, že někteří investoři preferují rizikovější strategie s největším růstovým potenciálem. Tím lze také například vysvětlit popularitu loterií, i přestože je jejich čistá současná hodnota záporná. Dále existují instituce, jako například podílové fondy, které jsou omezeny ve využívání pákového efektu, ale jejich motivaci je porazit benchmark, a tak hledají akcie s vysokou betou, které poskytují nejvyšší možné výnosy.

Množství ETF fondů na trhu vzniklo právě proto, aby využily tohoto jevu. Ale nedávná popularita strategií s nízkou volatilitou zřejmě vděčí tomu, že díky finanční krizi byli investoři mimořádně averzní k riziku a strategie zaměřené na sledování nízké volatility si vedly během tohoto období dobře.

V zemi obrů
Do mega-cap akcií jsou zahrnuty blue-chip společnosti, mezinárodní konglomeráty, nebo firmy se silnými značkami. Tyto společnosti jsou velké z různých důvodů. Jejich dominance v průmyslu a diverzifikované zdroje příjmů vedou k více předvídatelným ziskům, které činí ceny jejich akcií méně volatilními. Jedna z definic mega-cap společností řadí do této skupiny firmy s tržní kapitalizací vyšší než 56,8 miliard dolarů, čímž by se kvalifikovalo cca 55 firem v USA.

Existuje celá řada ETF fondů, které se zaměřují na společnosti typu mega-cap, například iShares S&P 100 Index (OEF), Guggenheim Russell Top 50 Mega Cap (XLG), SPDR Dow Jones Industrial Average (DIA) nebo Vanguard Mega Cap (MGC). OEF sleduje 100 akcií z indexu S&P 500. XLG sleduje 50 největších společností z indexu Russell 1000, což mu poskytuje nejvyšší průměrnou tržní kapitalizaci, a to 163,3 miliard dolarů. DIA sleduje známý index Dow Jones Industrial Average, tedy cenově vážený index blue-chip společností. Nejlevnější variantou je MGC, ale jeho benchmark CRSP US Mega Cap index neposkytuje tak čistou expozici v mega cap společnostech.

Obrázek: Tabulka ETF fondů zaměřených na nízkou volatilitu (Zdroj: Morningstar)

Riziko a výnos
Historicky byly mega-cap akcie poněkud méně volatilní než trh celkově. S&P 500 měl od roku 2002 kolísavost výnosu 15,4%, zatímco volatilita indexu Russell Top 50 Index dosáhla 14,8%. I když jsou mega-cap akcie méně volatilní, nemusí nutně těžit ze stavu nízké volatility. Roční výnos Russell Top 50 Indexu činil v průběhu tohoto období 3,2%, naproti 4,9% návratnosti S&P 500. Nicméně S&P 500 Index Low Volatility měl mnohem nižší volatilitu 10,5% a vyšší výnos 8,6%. Takže se zdá, že portfolia akcií postavená na základě velké tržní kapitalizace mají skutečně nižší volatilitu, ale nemají stejnou nadprůměrnou výkonnost, jako portfolia cíleně zaměřená na akcie s nízkou volatilitou.

PowerShares S&P 500 Low Volatility přikládá obrovskou váhu určitým odvětvím. Fond investoval téměř 64% svých aktiv do oblasti spotřebního zboží a nemovitostí. Pouhých 18% pak investoval do oborů, jako jsou finance, energie, technologie a zdravotnictví. Naproti tomu fond Guggenheim Russell Top 50 Mega Cap měl alokaci téměř opačnou, kde spotřební zboží a nemovitosti činili 14% jeho aktiv a 64% právě technologie, energie a zdravotnictví.

Nízké riziko, ale ne za každou cenu
Je zřejmé, že portfolia s méně volatilními akciemi mají dobrý výkon v dlouhodobém horizontu, ale je nyní ten správný čas investovat do této strategie? Akcie s nízkým rizikem a vysokou dividendou měli dosud vynikající výsledky, ale začínají vypadat drahé. V průběhu uplynulého roku PowerShares S&P 500 Low Volatility klesnul o 22% ve srovnání s 13% znehodnocením fondu Guggenheim Russell Top 50 Mega Cap.

Na základě ocenění akcií v PowerShares S&P 500 pomocí ukazatele price/fair value, je jeho hodnota 1,10.  V porovnání s fondem Guggenheim Top 50 Russell, jehož hodnota činí 0,96, je PowerShares S&P 500 nadhodnocený. Fair value totiž vyjadřuje odhadovanou hodnotu všech aktiv a závazků dané společnosti a při porovnání s tržní cenou nabývá hodnoty buď větší než jedna nebo menší než 1. Tím pádem společnost s hodnotou větší než jedna daného ukazatele je nadhodnocena.

Akciím ve fondu Guggenheim Russell Top 50 vzrostl zisk o 11% ve srovnání se 7% růstem u PowerShares S&P 500 Low Volatility. Obvykle investoři platí více za růst. Skutečnost, že PowerShares S&P 500 má nižší růst výnosů, ale stále se obchoduje za vyšší ceny, naznačuje, že investoři jsou v současné době ochotni platit více za vnímanou bezpečnost těchto akcií.

Výhody strategie s nízkou volatilitou jsou jistě příjemné, ale na základě ocenění je v současné době lepší investovat do mega-cap akcií.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE