First Solar v zisku, výhled potvrzen

07.05.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Společnost First Solar včera po uzavření trhů reportovala své výsledky za první kvartál svého fiskálního roku 2013. Čistý zisk na akcii činil 66 centů. Ve stejném období před rokem firma vykázala ztrátu 5,20 dolarů a to zejména díky vysokým jednorázovým restruktulizačním nákladům. Ani po odečtení jednorázových položek zisk na akcii ve výši 69 centů nedosáhl na odhadovaných 75 centů, ale tržby ve výši 755,2 milionů dolarů znamenají 52 % nárůst oproti stejnému kvartálu předchozího roku. Tržby byly podpořeny také narůstající poptávkou po solárních elektrárnách.

Výrobce a poskytovatel solárních panelů se snaží expandovat na různé rozvíjející se trhy jako například Chile, Jižní Afrika, Austrálie, kde je prostředí na palivo nákladné a na sluneční energii hojné. Zaměřit se chce i na Japonsko, u kterého se předpokládá, že se v tomto roce stane druhým největším solárním trhem hned po Číně. Indie hodlá v následující solární aukci zabránit společnostem od importu tenkých a levných solárních panelů od dodavatelů jako je právě First Solar, protože poškozují lokální produkci.

Společnost potvrdila výhled pro letošní rok a její akcie (FSLR) včera v after-marketu zakončily po volatilním vývoji o 0,75 % výše.

Zdroj: Bloomberg, Valuewalk.com


David Krejča
Fio banka, a.s.

Autor článku

Krejča David  

Články ze sekce: INVESTICE