Vliv zásob ropy v USA na cenu ropy Brent a WTI

10.05.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Americké ministerstvo energetiky vydalo informace o tom, že se zásoby ropy v USA zvedly na téměř rekordní úrovně. 1. května zásoby překonaly …

Americké ministerstvo energetiky vydalo informace o tom, že se zásoby ropy v USA zvedly na téměř rekordní úrovně. 1. května zásoby překonaly 23leté maximum z 27. 7. 1990, kdy celkové zásoby ropy činily 391,907 miliónu barelů. V reakci na zveřejnění statistiky zaznamenal trh značný propad ceny. Vyšší byly zásoby pouze v období od roku 1924 do roku 1931. Produkce ropy v USA dosahuje úrovní z roku 1998. Od roku 2008 stabilně roste díky novým nalezištím a těžebním technologiím. USA v současnosti díky tomuto růstu produkce dováží pouze polovinu svojí spotřeby a spekuluje se o tom, že o několik let by země mohla začít ropu vyvážet. Vývoz ropy z USA je omezen zákonem a firmy mohou vyvážet ropu kromě Kanady pouze na výjimku. Vysoká úroveň těžby bez možnosti vývozu mimo Kanadu tlačí ceny komodity dolu a množství zásob nahoru. USA vyváželo v únoru podle statistik EIA 0,124 barelů ropy denně, což je o 70 procent více než v lednu a současně nejvíce od roku 2000. Ochabující poptávka po ropě ze strany USA snižuje také celosvětové ceny. Cena ropy v posledních letech vcelku dobře kopíruje velikost zásob. Existuje relativně silný vztah (s mírou korelačního koeficientu -0,43 za poslední rok) mezi objemem zásob a cenou ropy WTI. V současné době ropa z tohoto vztahu značně vybočuje a navíc se od sebe hodnoty vzdalují.


Graf č.1: Cena ropy WTI v USD za barel a velikost zásob ropy v USA v tisících barelů (zdroj: CSI, Bloomberg)

Regresní analýza provedená na datech od února 2012 ukazuje, že spolehlivější vztah mezi celkovou velikostí amerických zásob a cenou je u evropské ropy Brent (R2=0,553) než u americké WTI (R2=0,3685). Z analýzy vyplývá, že zvětšení zásob o 1 milión barelů sníží cenu ropy Brent v průměru přibližně o půl dolaru.

Graf č.2: Cena ropy WTI a Brent v USD za barel (osa Y) k datu zveřejnění velikost zásob ropy v USA v tisících barelech od února 2012 (zdroj: CSI, Bloomberg)

Americké ministerstvo energetiky zveřejňuje statistiky většinou pravidelně ve středu v 16:30. Je to nejdůležitější statistika spojená s touto komoditou. Existuje všeobecný předpoklad, že lze pozorovat vztah mezi krátkodobým vývojem ceny a změnou ve stavu zásob. Naším cílem bylo prozkoumat, jak na tyto statistiky ropa reaguje v půlhodinovém horizontu po zveřejnění. Ke statistice existují předem odhady analytiků oslovených společností Bloomberg. Je tedy možné pozorovat nejenom to, jak moc se změnily zásoby, ale také, jak moc se od těchto odhadů změna zásob liší. Po provedení regresní analýzy na posledních 28 zveřejněných statikách jsme museli konstatovat, že vztah mezi informacemi zveřejněnými ve statistice a vývojem ceny ropy v následujících 30 minutách obchodování je velmi slabý. lze tedy říct, že statistika zásob ropy nebyla v posledním roce vhodným signálem pro krátkodobé obchodování na trhu s ropou.


Graf č.3: Cenový vývoj v třiceti minutách po zveřejnění statistiky (osa Y) v USD za barel u ropy Brent v reakci na týdenní změnu zásob a rozdílu změny zásob oproti očekávání analytiků (osa X) v tisících barelů.



 

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE