ZertifikateJournal 8/2013: Stabilita a pestrost nabídky

13.05.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Mnoho investorů v extrémně nejistých tržních obdobích vyhledává jistotu. Investují pak například do produktů s ochranou kapitálu, státních dluhopisů s vysokou bonitou nebo se dokonce z trhu zcela stáhnou.

Pro určitý typ investorů však nejistota na trhu vytváří příležitosti k zajímavým výnosům. Tito investoři například při vysokém kolísání kurzů investují do vysoce rizikových pákových produktů, které jim však umožní dosáhnout nadprůměrných výnosů. Který produkt investor zvolí, by mělo záviset především na jeho vztahu k riziku. Například jak odlišní jsou němečtí investoři, ukazují výsledky aktuálního průzkumu od profesní organizace Deutsche Derivate Verband (DDV). Účastníci průzkumu se měli zařadit do jedné z pěti různých skupin investorů, seřazených podle rizika tj. od rizikově averzních až k spekulativní investory. Zatímco více než jedna třetina (39 procent) dotazovaných se považuje za averzní k riziku nebo jsou ochotni přijmout omezené riziko, tak se 21 procent z dotázaných zařadilo do skupiny se střední ochotou riskovat. Plných 12 procent respondentů je ochotno riskovat i více a dokonce 27 procent dotázaných riziko a spekulativní investice vyhledává. Průzkumu uskutečněném ve spolupráci se sedmi finančními portály se účastnilo téměř 4000 respondentů, kteří zpravidla patří mezi dobře informované investory a investují samostatně bez využití poradenských služeb. Výsledek tohoto průzkumu ještě více demonstruje, že rozmanitost investičních produktů na trhu s certifikáty vychází vstříc různorodým rizikovým preferencím individuálních investorů.

Soukromí investoři mohou vybírat z jedenácti kategorií certifikátů - investičních nebo pákových produktů, které dokonale odrážejí jejich tržní očekávání a přesně odpovídají jejich individuálnímu rizikovému profilu. Ale výsledky průzkumu také ukazují, že neexistuje žádný vzorový investor, který by ztělesňoval typického investora. Soukromí investoři se svým sklonem k riziku totiž značně liší, což by měli politici a regulátoři respektovat a brát v potaz při svých (pochopitelných) snahách o ochranu investora. Investoři, kteří jsou připraveni podstoupit pro možnost vyššího výnosu také vyšší riziko, by neměli být regulováni. Tou nejlepší ochranou investorů jsou jejich vědomosti.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda  

Články ze sekce: INVESTICE