Angelina Jolie nastartovala růst firmy Myriad Genetics

17.05.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Tento týden naplnila Angelina Jolie většinu světových médií informací o tom, že si nechala odstranit prsa a chystá se odoperovat si vaječníky. Pro …

Tento týden naplnila Angelina Jolie většinu světových médií informací o tom, že si nechala odstranit prsa a chystá se odoperovat si vaječníky. Pro média komentovala rozhodnutí slovy: „Nosím v sobě vadný gen BRCA1, který výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků. Lékaři odhadli, že riziko onemocnění rakovinou prsu je 87 procent a rakoviny vaječníků 50procentní,“. Angelina vyzvala i ostatní ženy, aby jí následovaly.


Tato informace je především dobrá zpráva pro firmu Myriad Genetics, která usiluje o patent na detekci genu BRCA1. V úterý po zveřejnění informace v médiích Myriad Genetics (MYGN) vzrostla na 52týdenní maxima. Firma se soudí o možnost patentovat postup na zjištění genomu u amerického Nejvyššího soudu. Právě díky tomuto patentu jsou testy značně drahé. Jeden stojí něco mezi 3-4 tisíci dolarů. Testování samotné je tedy multimiliardový tržní byznys, ovšem pouze v případě, že platnost patentu potvrdí nadcházející rozhodnutí Nejvyššího soudu. Soud by měl rozhodnout 1. července. Toto datum bude klíčové pro osud firmy Myriad Genetics. Pokud stát neudělá formou patentu firmě monopolní právo na detekci genu BRCA1, tak se dá očekávat, že cena akcií spadne. Pokud ji právo udělí, tak se dá naopak očekávat, že cena akcí bude dále růst. Především to bude znamenat precedent pro celé odvětví genetického výzkumu, které bude moci realizovat monopolní zisky v oblasti průzkumu lidského genomu.
Sám prezident společnosti Myriad Genetics Peter Meldrum nejspíš dalšímu růstu akcií a výhry u soudu příliš nevěří. Dnes (17.5.2013) bylo zveřejněno, že 8.5.2013 prodal balík 25960 kusů akcií prostřednictvím banky Morgan Stanley.

Graf: Hodnota akcie Myriad Genetics (MYGN) (Zdroj: Bloomberg)

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE