Nepokoje v Jižní Africe by mohly vyhnat cenu platiny nahoru

20.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Jižní Afrika je královstvím drahých kovů a jejich těžby, a proto jsou světové ceny těchto komodit ovlivňovány každou maličkostí, která se v tamní ekonomice odehraje. Jakákoliv příhoda, jež má vliv na život v těžebních dolech a zasáhne produkci drahých kovů, se okamžitě promítne do množství nabídky nerostů a tedy i jejich ceny.

Nyní se však schyluje k něčemu velkému. Pravděpodobnost stávek v Jižní Africe v těžařském průmyslu se dostala tak vysoko, že se téměř vyplatí na ni vsadit. Květen a červen by tak mohly omezit dodávky platiny od největšího světového dodavatele. Katalyzátorem těchto události by se mohly stát restrukturalizační plány největšího světového producenta platiny společnosti Anglo American Platinum (Amplats), která se chystá na jednání s tamní vládou a ráda by zrušila až 14 000 pracovních míst a dočasně uzavřel dva doly.

Nepokoje v dolech

Neklid mezi dělníky oživuje hořké vzpomínky z loňského roku, kdy došlo k násilné konfrontaci v dole Marikana vlastněného třetím největším producentem platiny, a to společností Lonimn mezi policií a dělníky. Během incidentu bylo zastřeleno 34 dělníků, což byla nejkrvavější příhoda od dob, kdy byla ukončena rasová diskriminace (1994). Jižní Afrika má plnou historii událostí z trhu práce. Trh platiny tzv. PGM (the platinum group of metals) je velmi přísně kontrolován, a proto jakýkoliv náznaky neklidu na trhu práce mohou silně ovlivnit cenu platiny. Většina analytiků očekává, že v důsledku byť jen menšího neklidu v dolech dojde k výraznému nárůstu cen.

Hrozí propouštění

Plány největšího producenta platiny společnosti Anglo American Platinum na restrukturalizaci se objevily poprvé již na konci března, s detailním plánem by však firma ještě jenom měla přijít. Těžařský průmysl se momentálně obecně soustředí na krocení nákladů, což by v případě Anglo American Platinum mohlo vést k uzavření dolů s nejvyššími těžebními náklady a následně k hromadnému propouštění. Konzultační agentura Eurasia Group, která se věnuje politickým rizikům, upozorňuje, že Anglo American Platinum ještě může ze svých plánů ustoupit, protože proti jejich návrhu začíná brojit africký národní kongres a jihoafrické odbory. Podle neoficiálních zpráv by se nakonec mohla zrušit jen polovina z původně plánových výpovědí. Jestliže se nakonec tato zpráva potvrdí, tak to bude sice znamenat obrovské vítězství pro africký kongres a národní unii horníků, ale nesporný problém zůstává, že i v případě ustoupení společnosti Anglo American Platinum se dají očekávat rozsáhlé stávky a odpor k jakémukoliv snižování nákladů. To by mělo podle analytiků přinést na trhy nervozitu a cena platiny by mohla začít růst.

Na týdenním grafu je znatelná netrendovost, a to že trh poměrně dlouhou dobu nezažil výraznější pohyb. Technická analýza v současné době spíše podporuje neklid na pracovním trhu v Jižní Africe. Cena 1 370 je dlouhodobou podoporní úrovni. Trh se od ní znovu odrazil vzhůru. Platina má nyní potenciál růst minimálně k hodnotě 1 722.

Graf: Týdenní graf vývoje ceny platiny

platina.jpg 

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE