Apple se vyhýbá placení daní

21.05.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Šéf Applu Tim Cook bude dnes muset před senátním výborem obhajovat daňové praktiky společnosti, kterou řídí, a také se pokusí...

...přesvědčit zákonodárce, aby zjednodušily daňový systém americké ekonomiky.

Apple je kritizován pro vyhýbání se korporátním daním Spojených států amerických. Minulý rok vyšel v New York Times článek popisující, jak technologický gigant z Cupertina využívá dceřiných společností v zemích s nižšími sazbami daně z příjmu, jako je například Irsko nebo Nizozemí.

„Apple je jeden největších vyhýbačů korporátní daně," řekl republikánský senátor McCain novinářům. Další ze senátorů, demokrat Carl Levin se domnívá, že firma hledá ‚svatý grál' daňových úniků. „Apple vytvořil offshorové subjekty držící desítky miliard dolarů, zatímco tvrdí, že není nikde daňovým residentem".

Výrobce populární spotřební elektroniky kritiku odmítá a požaduje zmírnění daňové zátěže. Řekl, že v roce 2012 zaplatil na daních 6 miliard dolarů a letos očekává, že zaplatí více než 7 miliard. Kvůli vysokým daním a nízkým úrokovým sazbám se společnost také rozhodla financovat svůj nedávno oznámený program odkupu zpětných akcií a výplaty dividend vydáním dluhopisů.

Zdroj: Marketwatch, The Telegraph


David Krejča
Fio banka, a.s.

Autor článku

Krejča David  

Články ze sekce: INVESTICE