Proč cena zlata klesala?

29.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V polovině dubna nastal na trhu se zlatem prudký výprodej. Za dva dny se cena snížila o extrémních 13 procent. Příčinou byly podle našeho názoru spekulace, že americká centrální banka omezí program nákupů státních dluhopisů. Cena opcí následně výrazně vzrostla, což nás přimělo opět uvažovat o strategii vypisování put opcí.

V minulém roce jsme strategii úspěšně využili dvakrát. Při vypisování put opcií se předpokládá, že cena výrazněji nepoklesne. Zajímavou vlastností strategie je skutečnost, že dosáhne cíleného profitu, když bude cena zlata růst, stagnovat a dokonce i mírně klesat. Jediným scénářem, kdy může dojít ke ztrátě, je výrazný a zároveň velmi rychlý propad ceny zlata, což je varianta, která sice není zcela nemožná, ale je málo pravděpodobná díky důvodům uvedeným dále v analýze.

Centrální banky v současnosti stále ve velkém tisknou levné peníze. V posledních měsících je aktivní zejména Japonská centrální banka. Monetární autority zároveň nakupují zlato do svých trezorů. Díky poklesu ceny se obnovila poptávka po tomto kovu ze strany domácností. Americká mincovna vyprodala v dubnu celou zásobu nejmenších zlatých mincí. Těžebním firmám se podle údajů agentury Bloomberg nedaří zvyšovat zisk, proto uvažují o redukci kapitálových výdajů na vyhledávání a rozvoj ložisek. Po provedení fundamentální analýzy globálního trhu jsme dospěli k názoru, že cena zlata obchodovaného v Chicagu by v nejbližší době neměla výrazně propadnout. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme pohyb v obchodním pásmu 1200 USD až 1600 USD za trojskou unci. Investoři mohou při tomto očekávání využit strategie vypisování put opcí. Při současných cenách opcí tak investor vhodnou strategií může získat výnos po odečtení poplatků cca 19 % p.a. i v případě, že cena zlata neporoste nebo dokonce poklesne o maximálně 17 %. Očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. Při větším poklesu by investor utrpěl ztrátu.

Více se dočtete v aktuální analýze společnosti Colosseum

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE