Království nerostného bohatství jménem Alžírsko

31.05.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Alžírsko je v Africe největším producentem zemního plynu a po Nigérii se řadí na druhé místo v produkci ropy. V roce 1969 se stalo platným členem …

Alžírsko je v Africe největším producentem zemního plynu a po Nigérii se řadí na druhé místo v produkci ropy. V roce 1969 se stalo platným členem kartelu OPEC. V dnešní době je země silně závislá na produkci uhlovodíků, která v roce 2011 představovalo téměř 70 % příjmů státního rozpočtu a cca 98 % příjmů z vývozu. Těžba ropy zde ovšem za posledních pár let stagnuje a produkce zemního plynu klesá. Děje se tak z důvodu opakovaného odkládání nových výrobních a infrastrukturních projektů.
Sektoru uhlovodíků dominuje alžírská národní ropná a plynárenská společnost Sonatrach. Ta ze zákona vlastní majoritní podíly ve všech projektech na těžbu ropy a plynu v Alžírsku a její podíl v produkci uhlovodíků činí cca 80 %. Zbylých 20 % trhu si mezi sebe dělí soukromé společnosti, jako jsou například CEPSA, BP, Repsol, Total, Anadarko. Společnost se tak řadí mezi největší společnosti i v celé Africe a působí v různých částech světa, jako například v Evropě (Španělsko, Itálie, Portugalsko, Spojené království), v Latinské Americe (Peru) a ve Spojených státech.

Obrázek č.1: Těžební podíly společností v Alžírsku (Zdroj: EIA)

 

Země však během několika posledních let zažívá potíže s přilákáním zahraničních investorů. V roce 2008, kdy se konalo celkově 7 kol udělování licencí na projekty pro těžbu ropy a plynu, byly uděleny pouze 4 bloky ze 16 možných, v roce 2009 3 z 8 a v roce 2011 byly uděleny pouze 2 z 10.
Z tohoto důvodu tedy alžírský parlament zavedl změny uhlovodíkového zákona a daňové pobídky. Tak chce nalákat zahraniční společnosti pro průzkum hlavně v přímořských oblastech, které obsahují zdroje z břidlic.

Za nezájmem investorů ale také stojí bezpečnostní rizika. Nedávný militantní útok na zásobníky plynu v oblasti In Amenas rozvířil obavy o jejich bezpečnost a to především v odlehlých oblastech na jihu země. Útokem byly údajně poškozeny dvě rafinační zařízení. Každé má roční produkční kapacitu 3 miliardy krychlových metrů zemního plynu. Útok měl za následek dočasné zastavení produkce plynu na více než měsíc. Zařízení In Amenas společnost Sonatrach provozuje společně s BP a Statoil a v letech 2011 a 2012 zde produkce plynu dosáhla průměrně 7,8 miliard metrů krychlových ročně. To odpovídá 10 procentům celkové produkce plynu Alžírska. Alžírská vláda v důsledku útoku uvedla, že zvýší bezpečnost všech svých ropných a plynových zařízení. Jakékoliv narušení výroby by totiž bylo škodlivé nejenom pro tamní ekonomiku, ale může mít také dopad na světové ceny ropy. Navíc neplánované snížení těžby zemního plynu může ovlivnit některé evropské země, protože Alžírsko je čtvrtým největším dodavatelem plynu do Evropy.

Obrázek č.2: Export alžírské ropy do zahraničí (Zdroj: EIA)

 

Plyn
Co se týče zemního plynu, tak produkce od roku 2005 stabilně klesá s tím, jak se postupně těžební pole vyčerpávají. Za rok 2011 těžba zemního plynu tvořila 2,9 bilionu kubických stop. K 1. lednu 2013 prokázané zásoby plynu tvoří 159,1 bilionů kubických stop. Tím se Alžírsko řadí na deváté místo největších zásob na světě a v Africe je po Nigérii na místě druhém. Země má též velký potenciální zdroj v břidlicovém plynu. Podle studie EIA dosahuje technicky vytěžitelná zásoba tohoto plynu cca 231 bilionů kubických stop.

Elektřina
V současné době pochází více než 99% elektřiny Alžírska z fosilních zdrojů paliv. Proto byl tamní vládou nedávno přijat program obnovitelné energie, který si dává za cíl vyrábět 40 % domácí spotřeby z obnovitelných zdrojů. Tohoto cíle chce dosáhnout do roku 2030. Přitom největší potenciál, co se týče obnovitelných zdrojů, má země hlavně v solární energii. Spotřeba elektrické energie v letech 2000 až 2010 roste v průměru 6 % za rok. To je také důvodem, proč státní alžírský podnik Soneglaz plánuje zvýšit výrobní kapacitu elektrické energie o 8 tisíc megawatů tím, že do roku 2016 postaví 9 plynových elektráren.

Obrázek č.3: Množství spotřebované elektřiny v Alžírsku v miliardách kilowatthodin (Zdroj: EIA)


 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE