Makro data z USA a odpolední analýza EUR/USD

31.05.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Americké spotřebitelské výdaje klesly v dubnu poprvé za posledních 11 měsíců. Výdaje klesly meziměsíčně o 0,2 procenta, což je nejhorší výsledek od loňského května. Ekonomové očekávali expanzi o 0,1 procenta. Spotřebitelské výdaje tvoří 70 procent americké hospodářské produkce a jde tedy o poměrně pozorně sledovaný údaj. Za propadem stojí hlavně pokles cen pohonných hmot.

Spotřebitelský sentiment v USA dosáhl v dubnu 6letého maxima, když poskočil na 84,5 bodu z předchozích 76,4 bodu. Výhledově by se tak spotřebitelská nálada měla zlepšovat a to i přes úsporné programy zavedené americkou vládou.

Podnikatelská aktivita v Chicagu se dočkala nečekané vzpruhy. Tamní index nákupních manažerů (PMI) dosáhl na 58,7 bodu z předchozích 49,0. PMI se znovu dostal do expanzivních hodnot (nad 50) a slibuje tak lepší budoucnost. Dnešní výsledek je nejlepším od března 2012 a překonal i odhady ekonomů o zisku 50,3 bodu.

EUR/USD dnes dosáhlo svého týdenního maxima, když atakovalo klesající trendovou čáru z denního grafu. Od otestování rezistenční hladiny 1,3060 započalo výprodej, který svou silou překonal důležitý support 1,30. Eurodolar teď stojí před dalším důležitým supportem 1,2957, jehož proražení by znovu stabilizovalo medvědí trend.

eur/usd

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE