Abyste neměli v investování "guláš"!

07.07.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Již více než čtyři roky hlavní světové burzy stagnují. Ceny a daně rostou. Nebude na důchody! Narůstá vůle spořit! Narůstá ale i počet finančních produktů! Co si v takové době počít?

Již více než čtyři roky hlavní světové burzy stagnují. Příčiny tohoto vývoje jsou rozmanité. Vedle neuspokojivých makroekonomických ukazatelů a politických rizik obzvlášť zatřásly důvěrou v akciové trhy velkou měrou zprávy o manipulaci účetních dat firem v USA a Evropě. Konec stagnace kurzů na burzách je s ohledem na ztrátu důvěry privátních investorů v akcie a na konjunkturální nejistoty aktuálně v nedohlednu.

Poptávka po poradenství bude růst

Domácnosti stále více zatěžují vyšší daně, neustále rostou nájmy, ceny za elektřinu, plyn i další výdaje. Mimoto je jisté, že zákonné důchodové pojištění nezajistí dnešním čtyřicátníkům a mladším generací spokojené stáří - toto pojištění je nedostatečné. Nejistota občanů narůstá. Jedním z následků je, že mnoho spotřebitelů stále více při svých nákupech zohledňuje cenu. Oproti minulým letům zřetelně narůstá vůle spořit. Na čem by ale lidé šetřit neměli (a podle posledních výzkumů ani nechtějí) - to je důchodové zabezpečení a pojištění. Právě zde se rekrutuje rostoucí poptávka po službách finančního poradenství. Občané stále více vyhledávají radu odborníka na otázky, kam optimálně uložit vlastní finance, do čeho investovat - obzvlášť, když rozmanitost investičních alternativ přehled laika v dané oblasti stále více znesnadňuje. Jen v sektoru podílových fondů v současnosti usiluje o přízeň investorů několik stovek schválených titulů. "Lidé budou mít v oblasti investování - lidově řečeno - stále větší guláš, potřeba kvalitního finančního poradce bude vzrůstat," sdělil Jiří Tatýrek, zemský ředitel společnosti Finance.EU, která je součástí mezinárodního holdingu AWD. Rámcové podmínky pro působení nezávislých finančních poradců byly sotva někdy lepší než dnes.

S tímto vývojem souvisí stále vyšší požadavky na kvalifikaci finančních poradců. Právě finančně-poradenská společnost AWD (s jejímiž akciemi se obchoduje na německé burze) proto již před lety ve spolupráci s profesorem Jürgenem Steinerem z Passovské univerzity, respektive s Hospodářskou a obchodní komorou (IHK) rozšířila a prohloubila vzdělávací programy pro své zaměstnance. Podobné programy jsou aplikovány i v České republice.

Domácnost se musí chovat jako firma

Soukromé domácnosti nejsou po ekonomické stránce chápany jako nic jiného než malé firmičky, které mají vlastní příjmy a výdaje. Mají své cíle, ale také omezené množství finančních zdrojů. Řešením dnešní doby je "Financial Planning". V rámci tohoto procesu jde o co možná nejpřesnější naplnění krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých cílů, respektive přání při zohlednění finančních omezení. To vyžaduje nejen dostatečně velkou paletu produktů z nabídky investičních společností, bank, stavebních spořitelen a pojišťoven, ale především informované specialisty a vhodný nástroj, který poodkryje, zanalyzuje a vyhodnotí finanční situaci daného klienta. Holding AWD tímto instrumentem disponuje. Jde o tzv. "privátní finanční strategii".

"Privátní finanční strategie je součást systematického procesu, ve kterém se veškeré peníze i majetek ilustruje a analyzuje stejně jako v bilanci nějakého podniku. Na počátku se inventarizuje finanční situace a smluvní vazby klienta. Je vytvořen jeho rizikově-výnosový osobní profil, pak následuje vyhodnocení příjmové a majetkové situace, respektive  smluvních vztahů a jejich optimalizace. Na základě toho je zpracována finanční strategie obsahující plány likvidity, existenčního zajištění a strukturování majetku," sdělil u příležitosti otevření prvního poradenského centra společnosti Finance.EU evropského typu v ČR v Olomouci country manager AWD Wolfgang Großteßner-Hain. Finanční poradce používá srovnávací program s daty od velké skupiny poskytovatelů a určí nejvhodnější podílové fondy, majetkové a nemocenské pojištění, případně investici do nemovitostí. "Takové individuální expertízy neslouží jako doporučení na konkrétní produkt nebo poskytovatele, jedná se jen o pomoc mandantovi při plánování jeho investic a jiných forem spoření. Jde zde především o to, objektivně zohlednit a uspokojit jeho finanční potřeby," dodal Jiří Tatýrek.

Podle něj sice střadatelé mají nějaké produkty, ale nevědí úplně přesně, k čemu je mají a k čemu je mohou využít. "My jim v tomto ohledu můžeme poradit. Přezkoumáme, zanalyzujeme a v případě potřeby restrukturalizujeme portfolio jejich finančních produktů. Tak jim můžeme pomoci získat nějaké peníze navíc nebo vyrovnat rodinný rozpočet," řekl zemský ředitel  Tatýrek. Struktura finančních produktů, které si české domácnosti sjednávají se pozvolna začíná měnit. Pozorovat lze posun části prostředků z běžných účtů a termínovaných vkladů do podílových listů a jiných investičních produktů.

Poradce jako lékař

Výhoda finančních poradců spočívá v jejich neutralitě. "S nezávislostí ve světě peněz je to podobné jako v oblasti medicíny. Když jste nemocní, tak si nepořizujete léky tím způsobem, že obcházíte jednotlivé výrobce a hledáte u nich ten nejlepší lék, ale jdete k doktorovi. Doktor je právě tím vašim nezávislým poradcem. On prověří váš zdravotní stav, zjistí, v čem spočívají vaše problémy a vyvine koncept, jak tyto problémy řešit, a předepíše léky, které je potřeba užívat. Totéž platí i v oblasti financí. Nezávislý poradce platí za doktora vašich peněz," uvedl Wolfgang Großteßner-Hain. "Je pozitivní, když společnost není vlastněna bankou XY a nemusí nabízet jen její produkt YZ," dodal Jiří Tatýrek. Pak není problém kdykoli do portfolia klienta zařadit zbrusu nový kvalitní produkt jiné společnosti nebo ukončit původní angažmá v produktu, u kterého se změnily podmínky nevýhodným směrem.

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE