Počet členů bankovní rady Fed ohledně snížení QE přibývá, odpolední analýza GBP/USD

04.06.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Britský stavební sektor se po 6 měsících kontrakce znovu dočkal růstu. Index nákupních manažerů (PMI) se zvýšil na 50,8 bodu z předchozích 49,4 bodu a dostal se tak do expanzivních hodnot (nad 50). Výstavba nových domů roste nejrychleji za posledních 26 měsíců a došlo také k růstu nových objednávek. Tamní vláda se v březnu zavázala k podpoře trhu s bydlením a chce usnadnit novým kupcům získání hypotéky a zároveň podpořit rychlost růstu stavebního sektoru. Faktem zůstává, že stavební PMI je pod svým dlouhodobým průměrem 53,9 bodu a stále je tak co dohánět.

Americká centrální banka (FED) by mohla v létě snížit objem třetího kola kvantitativního uvolňování (QE) ze současných 85 miliard dolarů měsíčně. Šéf atlantské federální banky Dennis Lockhart přišel s tímto prohlášením v rozhovoru pro televizi BNN, zároveň však tento často spekulovaný krok podmínil zlepšující se situaci v domácí ekonomice. John Williams z federální banky San Francisco se přidal k Lockhartovi ve svém projevu ve Švédsku a potvrdil, že je připraven podpořit redukci programu. Velkou nápovědou o dalším osudu QE by se mohl stát páteční NFP report, informující o vytvoření nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Prozatím tak zůstává v platnosti oficiální stanovisko FEDu o pokračování v programu do dosažení 6,5 procentní míry nezaměstnanosti nebo 2 procentní míry inflace.

Americká obchodní bilance se dočkala nižšího deficitu, než se původně očekávalo. Dubnová statistika ukázala, že deficit se meziměsíčně zvýšil o 8,5 procenta na 40,3 miliardy amerických dolarů, nedosáhl však na predikovaných 41,0 miliard. Import zboží a služeb vzrostl meziměsíčně o 2,4 procenta na 227,7 miliardy. Export si polepšil o 1,2 procenta na 187,4 miliard a dosáhl tak na 4měsíční maximum. Export do Evropské unie se nečekaně snížil o 7,9 procenta a ve srovnání prvních 4 měsíců v letošním roce s loňskými klesl o 7,4 procenta. Import z Číny vzrostl o 21,2 procenta na 24,1 miliard.

GBP/USD se během odpolední seance drží v rostoucím trendovém kanálu a zatím neúspěšně testuje Fibonacciho hladinu 50. Na hodinovém grafu se vytvořila viditelná skrytá býčí divergence, která by měla trh podpořit k dalšímu růstu. Cílem býků zůstává Fibonacciho hladina 61,8, kde je střet s dlouhodobou klesající trendovou linií z denního grafu.


Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE