Zprávy z regionu - Česká ekonomika dnes zklamala; analýza EUR/CZK

04.06.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Česká koruna byla dnes pod tlakem prodejců, když makroekonomická data ukázala, že Hrubý domácí produkt (HDP) v České republice klesl v prvním kvartálu 2013 více, než naznačovaly prvotní odhady Českého statistického úřadu. Česká koruna (CZK) dnes ztrácí 0,5 procenta vůči euru a 0,8 procenta vůči dolaru, čímž výrazně zaostává za ostatními měnami regionu, které mírně posilují.

Dnešní data ukázala, že HDP v prvním kvartálu 2013 mezičtvrtletně klesl o 1,1 procenta, což je o 0,3 procenta vyšší propad hospodářství, než signalizoval první odhad statistického úřadu. Někteří ekonomové se domnívali, že prvotní odhady, které poukazovaly na 0,8 procentní pokles HDP, budou při druhém měření revidovány spíše směrem nahoru a ne naopak dolů, a tak je zklamání z dat na trhu o to citelnější. Česká republika se nyní nachází v nejdelší kontrakci od roku 1996. Co se týče hloubky propadu ekonomické výkonnosti, tak jde o největší mezikvartální propad HDP od roku 2009.

Budoucnost české ekonomiky se ale nerýsuje tak negativně, jako naznačují dnešní data HDP. Pozitivní zprávu v úterý přinesl index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby, který v květnu dosáhl 50,1 bodů. Hodnota vyšší než 50 znamená, že nákupní manažeři vidí budoucnost výroby pozitivně. Ukazatel PMI z odvětví výroby dosáhl hodnoty vyšší než 50 bodů poprvé za 13 měsíců. Znamená to, že výstup z výrobních českých podniků by v nejbližších 6 měsících mohl růst. Polepšit by si pak mohly i nové výrobní objednávky a zaměstnanost v sektoru.

Zítra bude v centru pozornosti polský zlotý (PLN), protože zasedá centrální banka, která by mohla opět snížit základní úrokovou sazbu, aby podpořila svoji domácí ekonomiku.

EUR/CZK dnes poměrně výrazně posílil až k rezistenci 25,82, kde se setkal s horní hranou rostoucího trendového kanálu. V případě, že se tato technická formace bude chtít udržet v platnosti, je potřeba zahájit korekci, čemuž by odpovídala i medvědí divergence na oscilátoru. Nejbližším důležitým supportem je hladina 25,77.



Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE