Ranní přehled událostí. Volatilita v Asii pokračuje

05.06.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Asie má za sebou další volatilní obchodní seanci, když japonský akciový index Nikkei spadl o 3,8 procenta, zatímco japonský jen (JPY) mírně posiloval. Premiér Shinzo Abe dnes představil svůj třetí pilíř ekonomických reforem, jež mají zemi dovést k vytoužené prosperitě a růstu cenové hladiny. Jedním z opatření, které země vycházejícího slunce připravuje, bude vytvoření tzv. ekonomických zón, které mají přilákat zahraniční investice. Premiér dále naznačil, že by uvítal 3 procentní růst mez ročně, což je klíčem k dosažení inflace.

Trhy na jeho slova reagovaly negativně, protože obsah jeho projevu byl již znám z lokálních médií několik dní předem. Navíc investoři očekávali, že se premiér vyjádří konkrétněji k jednotlivým krokům, které chce uvést do praxe. Kromě toho neřekl nic k reformě pracovního trhu a firemním daním, což bylo zdrojem největšího zklamání a odpoledního výprodeje na akciových trzích. Nejvíc ztratily akcie energetických společností, protože Shinzo Abe se rovněž nevyslovil k budoucnosti jaderných elektráren v Japonsku. Ty jsou od nehody ve Fukušimě zavřeny a stát je výrazně závislý na dovozu energií, což mu u slábnoucího jenu způsobuje díru v platební bilanci.

Je pravděpodobné, že negativní sentiment z Japonska se přesune i na americké akciové trhy, které jsou stále pod tlakem obav ohledně snížení objemu nákupu dluhopisů ze strany Fedu, poněvadž se stále více a více členů bankovní rady vyjadřuje v tomto směru. Příští týden zasedá japonská centrální banka, od níž investoři začínají mít očekávání, že je mile překvapí oznámením navýšení programu měnového uvolňování, a tak je zřejmé, že volatilita na Nikkei a jenu ještě neskončila.

Kromě Japonska zklamala i Austrálie, která zveřejnila nižší, než byl očekáváný růst HDP za první kvartál 2013. Hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí 2013 mezikvartálně vzrost o 0,6 procent, přičemž se očekával 0,8 procentní růst. Australský dolar (AUD) na tato čísla reagoval výprodejem. Poté, co se mu podařilo vůči USD vyšplhat na 0,9792, ztratil přes 2 procenta a spadl na 0,9556.

Dnes bude důležité sledovat maloobchodní prodeje v eurozóně v 11:00 a výkaz národní zaměstnanosti ADP v USA v 14:15, který je předzvěstí pátečního „NFP reportu“ (počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor). Pro Kanadu a její měnu (CAD) bude důležitý počet nových stavebních povolení a později odpoledne bude v USA publikován index nákupních manažerů z nevýrobní sféry (ISM) v 16:00 a ve 20:00 bude zveřejněna béžová kniha Fedu v 20:00.

EUR/USD našel svá maxima u rezistence 1,31, kterou nedokázal dnes podruhé překonat. Střednědobě zůstává trh ve formaci rostoucího klínu a má nakročeno k dalšímu testu dolní hrany formace. V případě dalšího poklesu se nejbližší support nachází na Fibonacciho hladině 23,6, kde se navíc potkává s dolní linií rostoucího klínu.



AUD/USD ve svém klesajícím trendu otestoval Fibonacciho hladinu 23,6, kterou nedokázal pokořit a po vyhlášení špatných dat HDP v Austrálii jasně směřoval dolů. Nyní je před minimem z 29. 5. 2013 na úrovni 0,9527. Podaří-li se mu jej překonat, tak ho čeká úroveň 0,9490.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE