Tesco zklamalo trh na úrovni tržeb

05.06.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Britský obchodní řetězec Tesco svými výsledky za uplynulé čtvrtletí investory nenadchl. Současný CEO Philip Clarke je tak pod...

...narůstajícím tlakem.

Clarke se loni rozhodl investovat 1 mld. liber na oživení byznysu v Británii, který se podílí na celkových tržbách i zisku ze dvou třetin, pomocí rekonstrukce prodejen a školení zaměstnanců.
Zdálo se, že jeho záměr zafungoval, když v období od listopadu do února narostly prodeje o 0,5 %, což představovalo nejvyšší nárůst za poslední 2 roky. Dnes ale vyšlo najevo, že ve třinácti týdnech do 25. května poklesly prodeje (bez započítání daní a pohonných hmot) v britských obchodech - otevřených déle než 1 rok - o 1 %. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali pokles o 0,7 %. Celkové prodeje v Británii vzrostly o 0,1 %. Celkové prodeje společnosti na všech trzích vzrostly v tomto období o 1,8 % (po zahrnutí pohonných hmot).
Zákazníci vlivem poklesu příjmů více nakupovali v diskontech jako Aldi a Lidl. Na druhé straně se více nákupčích podařilo přitáhnout i řetězci Waitrose, který vlastní John Lewis Partnership a zaměřuje se na luxusní a inovované potravinové výrobky.
Zatímco se Tesco v uplynulé době více zaměřilo na britský byznys, ukončilo provoz Fresh & Easy v USA a také opustilo Japonsko. I na dalších trzích zůstává pod tlakem.
Tesco vidí jako hlavní důvod neúspěchu slabé tržby v klíčových divizích a negativní efekt skandálu s koňským masem. Společnost nechala příliš mnoho prostoru spotřební elektronice na úkor zavedení nové řady nepotravinových produktů. Většině potravinářských kategorií se naopak dařilo. Clarke uvedl, že společnost zredukuje kategorie, které si žádají hodně prostoru a přináší málo peněz.
Tesco bylo prvním řetězcem, který se přiznal a omluvil se za výskyt koňského masa ve svých produktech.

Akcie (TSCO) oslabují v Londýně o 3,57 % na 3,5144 GBP.

Zdroj: MarketWatch, Bloomberg


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf

Články ze sekce: INVESTICE