Pravidelný týdenní komentář k trhu

07.06.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

První, nejen pro Českou republiku povodňový, červnový týden byl ve znamení komentáře prezidenta ECB, pana Draghiho. Tento komentář byl pro trh málo holubičí, a tak došlo ke zvýšení volatility na evropských státních dluhopisech i euru k americkému dolaru. Dále investoři bedlivě sledovali americké číslo týdne a to měsíční zaměstnanost za květen. Ta díky revizi byla víceméně v souladu s očekáváním (+175 tis. vs. oček. +163 tis. nových míst), ale míra nezaměstnanosti stoupla na 7,6 z očekávané stagnace na 7,5 %. Domácí index PX zakončil týden na 957 bodech (beze změny % t/t).

 

Z domácích informací jsme sledovali zprávy o potenciálu prodeje dolu Paskov z aktiv NWR. Prodejem tohoto dolu by společnost přišla zhruba o 23m tun (0,95m tun ročně) převážně koksovatelného uhlí, což lehce narušuje prozatímní vizi o zlepšení proporce ve prospěch koksovatelného uhlí, ale zároveň by začala naplňovat plán úspor (restrukturalizace) pro zvýšení likviditních prostředků. Samozřejmě rozhodující by byla rovněž cena či vůbec případný zájem o takovéto aktivum. Titul uzavřel týden na 31,2 Kč (-1,3 % t/t).

Z technického faktoru jen připomeneme, že Fortuna se od pátku obchoduje bez nároku na hrubou dividendu 0,67 EUR. Titul zakončil týden na úrovni 98,4 Kč (-16,5 % t/t), ale musíme vzít v úvahu obchodování bez dividendy, kde by pak byl pokles o 1,6 % t/t..

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Telefonica CR (+6,2%, 307 Kč). Titul koriguje předchozí prodejní tlak plynoucí převážně ze zahraničí. Rovněž se začíná více uvažovat o potenciálním zmírnění podmínek v připravované aukci nových kmitočtů (zřejmě polovina července), což může mírnit dosavadní ostré názory na výhodnost pro potenciálního nového operátora resp. na budoucí ostrou konkurenci pro stávající hráče.

Naopak největší ztráty (aproximace o dividendu v případě Fortuny) zaznamenala CME (-3,9 %, 64,8 Kč). Za propadem není žádná fundamentální zpráva. Akcie se v posledním období obchoduje s vysokou volatilitou, a tudíž pohyby do pěti procent nemají výraznější nutnost jakéhokoliv podnětu.

Příští týden bude opětovně relativně chudý na výraznější události a tak se investoři budou upínat spíše k makroekonomickým datům. Sledovat budeme již víkendová čísla z Číny a to informace o exportu a importu a rovněž průmyslovou produkci, která mohou napovědět, kde se aktuálně tamní ekonomika jak domácí tak ve vztahu k zahraničí nachází. Spíše z technického důvodu se očekává, že data z exportu a importu budou zhruba poloviční, jak tomu bylo doposud díky umělým fakturacím. Naopak průmyslová produkce by měla vykázat za květen lehký růst na 9,4 z 9,3 %. Poslední dobou jsou data z Číny spíše slabší, a tudíž uvažujeme spíše o mírném zklamání, které by mohlo působit nepříznivě i na otevření ostatních trhů. Nicméně vzhledem k absenci dalších významnějších zpráv během týdne očekáváme, že by měl přetrvávat boční trend.

Na domácí scéně budeme sledovat ve středu valnou hromadu CME, kde však očekáváme jen schválení navržených událostí, které jsou spojeny s restrukturalizací společnosti (proběhlá emise akcií). Neočekáváme výraznější vliv na akcie.

Z makroekonomických zpráv se kromě již zmíněných dat z Číny zaměříme na čtvrteční americké maloobchodní tržby (oček. +0,4 z 0,1 %) a páteční průmyslovou produkci (+0,2 po -0,5 %).

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE