ZertifikateJournal 10/2013: Spořit je dovoleno

17.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Je pozoruhodné, jak si v poslední době počínají němečtí občané. Jejich spotřeba je nejvyšší za posledních šest let, alespoň to vyplývá z výsledků agentury GfK. Průzkumy trhu připisují konzumní náladu Němců především stabilnímu prostředí, robustnímu trhu práce a relativně vysokým tarifním mzdám. K tomu se však přidává také asi nejdůležitější faktor, a to nízká míra úspor německých domácností. Ta se nyní nachází na historicky nejnižší úrovni, jelikož spoření dnes není žádná výhra.

Úrokové sazby nedávno Evropská centrální banka snížila a nacházejí se na extrémně nízké úrovni. Proto občané své peníze spíše utrácejí. Navíc v důsledku krize eurozóny přetrvává nejistota, zdali euro a kapitál na něj vázaný vydrží i několik dalších let. Tak například hodně peněz odtéká formou investic do nemovitostního sektoru a to pak vede k následným investicím například do renovací. V důsledku toho pak dochází k posílení ekonomiky a dokonce i ke vzniku nových pracovních míst. Nicméně by to nemělo zakrýt skutečnost, že dochází k reálnému znehodnocení prostředků na spořicích účtech, znehodnocení vysokých zůstatků na běžných účtech a k reálnému znehodnocení investic do německých státních dluhopisů.

Tímto způsobem se investoři vlastně částečně sami vyvlastňují. Míra inflace totiž překročila úrokové sazby. Ale Němci v tom nejsou sami. Světová banka, DekaBank a Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) uvádí, že obdobná situace je v současné době ve 23 zemích včetně České republiky a Slovenska. Zhruba 100 miliard eur činí globální reálné znehodnocení, z toho 14,3 miliard eur připadá pouze na Německo, což odpovídá zhruba 0,5 procentu německého HDP, jak pouka­zuje hlavní ekonom DekaBank Ulrich Kater. A zlepšení je v nedohlednu. Protože úrokové sazby se budou dále držet na velmi nízké úrovni – tak slabé jsou ekonomiky zemí trpících krizí eurozóny. Naproti tomu může dojít k jasnějšímu nárůstu inflace, neboť nynější pozitivní přístup Němců ke spotřebě bude svádět prodávající k tomu, aby zvýšili ceny. Investorům tedy musí být zřejmé, že nemá smysl zadržovat své prostředky na spořicích nebo dokonce běžných účtech. Rozumnou alternativu nabízejí investiční certifikáty. Při mírně zvýšeném, ale snadno předvídatelném riziku lze dosáhnout takových výnosů, které přinejmenším pokryjí inflaci. A kdo má odvahu podstoupit ještě vyšší riziko, ten může realizovat zajímavé výnosy.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE