Odpolední analýza EUR/USD a zprávy z trhu bydlení USA

18.06.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Americké spotřebitelské ceny (CPI) vzrostly v květnu o 0,1 procenta a naznačily tak případnou stabilizaci cen po dlouhodobém klesajícím trendu. Spotřebitelské ceny očištěné o ceny potravin a energií (Core - jádrové) vzrostly meziměsíčně o 0,2 procenta. V meziročním srovnání se pak jádrový index spotřebitelských cen (CPI) dočkal růstu o 1,7 procenta. CPI tak zůstává pod kritickou hranicí 2 procent, kterou sleduje americká centrální banky, kvůli vlivu kvantitativního uvolňování.

Nově zahájené stavby domů rostly méně, než se očekávalo. V ročním srovnání dosáhly růstu o 6,8 procenta na sezóně upravených 914 000 domů. Původní odhady přitom hovořily o 950 000 domech. Ekonomické odhady pro tento rok přesto počítají s dosažením růstu 1 milionu domů. Počet stavebních povolení klesl v květnu o 3,1 procenta na meziroční tempo 974 000. Nedokázal tak udržet skvělý výsledek z dubna, kdy byla překonána milionová hranice.

EUR/USD si po špatné asijské seanci připsalo drobné zisky, nicméně zatím se zdá být rezistence 1,34 nepřekonatelná. Na trhu se také začíná projevovat vliv medvědí divergence, která by mohla zapříčinit proražení trendové linie. Nejbližším se supportem je hladina 1,33.



Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE