Amerika se snaží zastavit pokles ceny cukru

19.06.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Americké ministerstvo zemědělství plánuje nakupovat cukr od domácích pěstitelů. Jedná se o první přímý vládní zásah do tamního trhu s cukrem …

Americké ministerstvo zemědělství plánuje nakupovat cukr od domácích pěstitelů. Jedná se o první přímý vládní zásah do tamního trhu s cukrem za posledních 13 let.
Tímto krokem chce vládat pomoci snížit přebytek cukru, který srazil jeho cenu na tříletá minima. Díky snížení ceny totiž hrozí pěstitelům cukrové třtiny vlna nesplácení poskytnutých vládních úvěrů ve výši 700 milionů eur.

USDA plánuje nakoupený cukr nechat rafinovat u společností, které surový třtinový cukru zpracují do bílého stolního, jež pak dále poputuje na pulty supermarketů. Od rafinerií však nebude požadovat peníze, ale požádá je o převzetí dovozních úvěrů. Tím by se měla omezit dostupnost těchto úvěrů, což by pomohlo snížit množství cukru na trhu. Program, který je obecně málo známý, umožňuje licencovaným rafineriím obejít americké předpisy vztahující se na import cukru a to právě s použitím již zmíněných úvěrů. Ty mimo jiné také vyžadují, aby se stejné množství cukru vyvezlo a to většinou v podobě cukroví nebo rafinovaného cukru.

Ministerstvo uvedlo, že by za nákupy cukru mohlo utratit cca 38 milionů dolarů. V důsledku tohoto kroku se odhaduje, že z trhu zmizí nabídka cukru v objemu cca 300 tisíc tun. Pro USDA je to levnější varianta než nechat úvěry propadnout.
V reakci na toto oznámení cena cukru na burze Intercontinental Exchange posílila za dva dny o 4,5 % a zřejmě se otvírá další prostor k jejímu růstu.

Graf č. 1: Denní cena futures kontraktu na cukr č.11 upravená o efekt rolování (Zdroj CSI)

 

Pohledem na dlouhodobější graf je možné pozorovat, že krok ministerstva přichází na cenové úrovni, od níž se cena v minulosti již jednou odrazila a mohl by tak vzniknout silnější support i do budoucna.

Graf č. 2: Denní cena futures kontraktu na cukru č.11 upravená o efekt rolování (Zdroj CSI)

 

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE