Zlato se pokouší vynořit nad hladinu

21.06.2013 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Zlato klesá roste 1,4% d/d na 1295 a po propadech v posledních dnech na minimum od září 2010 tlačí na hlavní podporu 1299. Propad nastartovalo zejména rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách, lépe řečeno zlepšení určité posílení výhledu nezaměstnanosti a ekonomiky a tím i přiblížení redukce úrokových sazeb. Trh zacíluje střednědobou 1156, pokud se nepodaří klíčovou dlouhodobou podporu 1299 získat během příštích týdnů zpět. Hlavně tato ztráta víc než letité rekordy musí zlatobýky mrzet. Hlavními rezistencemi jsou také 1320, 1337, 1347, 1372, 1422 a pásmo hlavních Fibonacciho pásem 1432 – 1462 a dále 1486 a 1502.



gold, denní komentář



Obchodování v posledních měsících nabralo sestupný směr čímž se potvrdil půlroční klesající trend poté co trh v únoru prorazil 1,5 měsíční trojúhelník, 3/4 roku platnou podpůrnou linii a další vrstvy dosud velmi odolného podpůrného pásma. Vše vyvrcholo dubnovým proražením klíčové podpory 1523, kdy trh během dvou dnů ztratil téměř 15%, který ještě překonává korekční pád ceny v září 2011. Posledním dílem medvědí sezóny je červnové porušení dlouhodobé podpory 1299. Zlato je tak od počátku půlročního klesajícího trendu oslabeno přibližně o 500 USD/trojskou unci, tedy cca 26%. Zmíněná klesající tendence tak zřejmě znamená i počátek dlouhodobějšího klesajícího trendu. Tento názor by vyvracelo bezprecedentní popření propadu 12. a 15. dubna během následujících týdnů. Určitá naděje pro zlato by mohla být případné oslabení očekávání redukce monetární expanze případně její nová vlna monetární expanze, neboť vývoj globální ekonomické aktivity zejména na jaře není zcela přesvědčivý.



Dlouhodobý pohled: Dluhopisové a komoditní trhy, zejména pak trh zlata ale také jen vůči dolaru dlouhodobě těžily hodně z odhodlání a konzistence ujišťování Fedu dlouhodobě ultraexpanzivní monetární politiky a očekávání velmi výhodných finančních podmínek. Toto přesvědčení a očekávání se vzhledem k nejistotám a slabosti v globální ekonomice stále může naplnit nicméně jistota trhů dostala v tomto roce vážné trhliny. Pro trhy bylo překvapením poznání významného názorového posunu, že mezi některými členy výkoného tělesa Fedu citelně posílil názor redukce pro trhy výhodné monetární expanze již v tomto roce (tedy podstatně dřív než se čekalo) zřejmě kvůli snížení kapacity volné pracovní síly a nebezpečí destabilizace finančního systému! Obchodování na finančních trzích je tím značně poznamenáno.



Byť se Fed snaží ujišťovat o preferenci stávajícího kursu současné monetární politiky a trvání velmi příznivých monetárních podmínek v dalších letech s možností posílení monetární expanze. Fed tak chce uklidňovat oprávněně rozjitřené očekávání trhy se snahou tlumit jejich přizpůsobení, ochránit příznivé finanční podmínky a tím i křehkou ekonomiku. Pokračování tišící doktríny nahrává taky pokračující hospodářská slabost v Evropě, kterou Fed významně zohledňuje do svých výhledů a jarní slabé informace globální ale i americké inflace a ek. aktivity (přes sílu trhu práce), což evokuje myšlenky naopak na posílení monetární expanze.



Poslední informace z Fedu jsou ale velmi důležité. Ukazují, že i za momentální hospodářské dynamiky Fed spíše myslí nato, jak monetární politiku zredukovat například vzhledem ke stabilitě finančního systému. Fed tak signalizuje, že má nakročeno spíše k redukci monetární expanze, jakmile ekonomika a inflace překonají snad momentální dílčí slabost s potvrzením stabilního výhledu. Trhy cítí, že změna kursu a přitvrzení monetární politiky může přijít výrazně dříve než se zdálo před půl rokem. To jsou dlouhodobě spíše dobré zprávy pro dolar.



Josef Kvarda

Analytik

HighSky Brokers


Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE