Americké akcie dopoledne výrazně oslabovaly

24.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. června (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes dopoledne výrazně oslabovaly. Vliv na jejich pokles mělo znovu hlavně očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat opatření na podporu hospodářského růstu. K poklesu přispěly také obavy ohledně vývoje čínské ekonomiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 1,5 procenta na 14.576 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 1,8 procenta na 1563 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite oslaboval o 1,7 procenta na 3302 bodů.

Fed nyní americkou ekonomiku podporuje nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy. Šéf Fedu Ben Bernanke nicméně minulý týden uvedl, že pokud se bude ekonomika USA vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

"Fed přiměl některé investory, aby začali opouštět akcie. Tento trend nyní lavinovitě roste a akcie opouštějí všichni. Vypadá to, že většina lidí chce hotovost," poznamenal k situaci na trhu analytik Tom Donino z makléřské společnosti First New York Securities.

Index S&P 500 od začátku června klesl téměř o čtyři procenta. "Obecně, pokud vidíte takto prudké poklesy, akcie narazí na dno a poněkud dramaticky oživí," upozornil Donino. "Tuším, že by se to brzy mohlo stát," dodal.

Čínské akcie dnes utrpěly nejvýraznější pokles za téměř čtyři roky. Vinu na tomto vývoji měly obavy, že čínská centrální banka bude držet nabídku peněz pod kontrolou a že růst čínské ekonomiky by mohl prudce zpomalit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK