Na trh s mědí se vrací nervozita

26.06.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Měděný odpad, jako jsou dráty a trubky ze starých klimatizačních jednotek automobilů a budov a odřezky z kovu používaného v továrnách, je …

Měděný odpad, jako jsou dráty a trubky ze starých klimatizačních jednotek automobilů a budov a odřezky z kovu používaného v továrnách, je důležitým, ale často přehlíženým zdrojem dodávek mědi.
Šrot tvoří zhruba třetinu celosvětového použití kovu. Úbytek měděného šrotu z globálního trhu uprostřed cenového pádu v roce 2009 a pokles průmyslové aktivity pomohly podnítit oživení ceny mědi. Obchodníci nyní říkají, že se děje něco podobného. Prudký pokles dostupnosti měděného šrotu upoutal pozornost některých hedgeových fondů. Import měděného odpadu do Číny byl o 14 procent nižší než ve stejném období minulého roku.
Někteří obchodníci a analytici odhadují, že dostupnost odpadu na světovém trhu bude v letošním roce o 10 až 20 procent menší. Ze šrotu se každoročně vyrobí přibližně 3,6 milionů tun rafinované mědi. V případě poklesu dodávek šrotu o 10 až 20 procent by tak na trhu chybělo 360 000 až 720 000 tun, což se rovná uzavření jednoho velkého měděného dolu.

Ještě před několika měsíci odhadovali analytici dotázaní agenturou Bloomberg, že převis nabídky nad poptávkou bude pro rok 2013 přibližně 300 000 až 500 000 tun. Nedostatek šrotu ale způsobí, že trh bude vyváženější a přebytek mědi na trhu se pravděpodobně zmenší.
Hlavním důvodem poklesu dodávek šrotu je slabost globálního zpracovatelského průmyslu, kde vznikají odřezky při výrobě. Kromě toho propad cen mědi z více než 8 000 dolarů za tunu v únoru na 6 800 dolarů v dubnu inspiroval některé prodejce držet zásoby. Tyto faktory pak společně způsobily pokles dodávek do čínských hutí.
Ceny nejkvalitnějšího šrotu s označením millberry a birch cliff vzrostly na nejvyšší úroveň v porovnání s cenou na burze London Metal Exchange.
Napětí na trhu s měděným odpadem se již začalo projevovat, a to hlavně v Číně, kde za posledních šest týdnů tři z největších čínských producentů mědi - Jiangxi Copper, Jinchuan Group a Yunnan Copper zavřeli vysoké pece s celkovou výrobní kapacitou 400 tisíc tun ročně právě kvůli nedostatku šrotu.
Toto napětí se však stupňuje také díky dalším událostem.
Za prvé došlo k narušení těžby v několika velkých dolech. Omezena byla těžba v důsledku zhroucení stěny v povrchovém dolu společnosti Rio Tinto v americkém státě Utah, který v loňském roce vyprodukoval 163 tisíc tun mědi. Společnost Freeport McMoRan, která těží v dole Grasberg v Indonésii, tento týden prohlásila snížení dodávek v důsledku odstávky po nehodě. A společnost Codelco, což je největší světový těžař mědi oznámil, že některým svým zákazníkům může zpozdit dodávky kovu přes léto nebo dokonce bude nucen jej nakupovat na otevřeném trhu kvůli těžebním problémům v dole Chuquicamata.

Za druhé pokles cen vyvolal názor mezi čínskými obchodníky a spotřebiteli, aby se kovem zásobili. To následně vedlo k propadu zásob v čínských přístavech o 200 000 až 250 000 tun v posledních měsících na jejich nejnižší úroveň od počátku letošního roku.

Graf: Týdenní cena kontraktu mědi v USc za libru (Zdroj:CSI)

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE