Komoditní vývoj: Červen ve znamení poklesu

03.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Červen prožila většina komodit v červených číslech. Jediné komodity, jejichž cena rostla, byly masa, ropa a stavební dřevo. Značný růst zaznamenala také bavlna. Ze sektoru drahých kovů nejvíce oslabovalo stříbro, které propadlo o 12,5 procenta. Komodity byly společně s akciovými trhy a s dluhopisy zasaženy vlnou pesimismu, který zachvátil trhy po projevu Bena Bernankeho, když oznámil, že kvantitativní uvolňování ukončí Fed v polovině příštího roku.

V uplynulém čtvrtletí zaznamenalo zlato rekordní propad, když se jeho cena pohybuje o 26 % níže než na konci března. Během června zaznamenalo pád o 12 %. Nadále pokračuje odliv zlata z ETF fondů, které aktuálně drží méně než 66 miliónů unci zlata. Spekulativní poptávka podle dat CFTC také prudce klesá. Cena zlata se přibližuje produkčním nákladům bez započtení kapitálových výdajů na úrovni 1 100 dolarů za unci (odhad Barclays Research).

Cena ropy WTI i Brent v červnu rostla. Pozitivní informace z trhu práce posilují víru investorů v oživení americké ekonomiky. Dalším faktorem, který přispívá k růstu ceny této komodity, jsou nepokoje v Egyptě, které by se mohly rozšířit do zbytku blízkovýchodního regionu. K celkovému růstu ropě pomohlo v červnu především zvyšující se napětí v Sýrii poté, co Barack Obama oznámil, že chce, aby USA vyzbrojily syrské rebely.

Brazílie produkuje rekordní množství cukru. Od letošního 1. dubna do poloviny června zde bylo zpracováno 7,39 milionů tun cukru, což je o 51% více než ve stejném období v loňském roce. Dle Rabobank International by v sezóně končící 1. říjnem mohla nabídka cukru převýšit poptávku o 12 milionů tun. To by bylo nejvíce za posledních 15 let. Od začátku letošního roku propadl cukr již o 13%. Plynulé snižování ceny zastavily v polovině měsíce spekulace o tom, že nebude dostatek komodity pro doručení srpnových kontraktů bílého cukru na burze NYSE Liffe.

Cena kávy arabiky padá již od května 2011. Od té doby cena poklesla o více než 64%. Za tímto stavem stojí nadúroda kávy hlavně v Brazílii, která je největším pěstitelem arabiky na světě. Káva nyní vstupuje do méně výnosného roku dvouletého cyklu a odhady sklizně pro toto období, tedy 2013 až 2014, činí 53 milionů žoků, což je rekord.

Zásoby čínské bavlny mohou podle USDA spadnout do konce července z 9 milionů tun na 8 milionů tun. Čína ale i tak zůstává díky národní politice hlavním tahounem ceny bavlny. Nákup do tamních státních rezerv bude opět pokračovat v září, kdy začíná sklizeň.

Na úroveň dvouletého maxima posílil tento měsíc futures kontrakt na vepřové půlky. Důvodem byly spekulace, podle kterých američtí spotřebitelé při nákupech masa na blížící se svátek Den nezávislosti v USA dávají přednost levnějšímu vepřovému masu před dražším hovězím.

Sóju oslabily spekulace o tom, že čínský dovoz sóji bude možná nižší, než předpokládá americká vláda. Podle analytiků oslovených společností Bloomberg budou dovozy dosahovat ve dvanácti měsících začínajících 1. říjnem 63 miliónů metrických tun, což je o šest miliónů méně než předpokládá americké ministerstvo zemědělství. Jedním z důvodů snížené čínské poptávky je výrazný pokles počtu chovných kuřat po propuknutí ptačí chřipky H7N9.

Cenu pšenice tlačila dolů předpověď rekordně vysoké globální produkce. Podle analytiků skupiny G-20 by se mělo na celém světě vypěstovat 702 milionů tun této komodity, přičemž v sezóně 2012/13 byla produkce 659 milionů tun.

Cenu kukuřice oslabily především spekulace o tom, že nabídka kukuřice by se měla v nadcházející sezóně zvýšit z 873 na 963 milionů tun. Za zlevnění mohou také předpovědi počasí pro americký Středozápad, kde příznivé, teplé počasí zvyšuje naděje na zvýšení již tak rekordní úrody. V letošním roce by mohla být úroda kukuřice v průměru 156 bušlů na akr. To by byla třetí nejvyšší hodnota v historii. Celková úroda v USA by mohla dosáhnout 13,62 miliardy bušlů.

Tabulka: Změna ceny v červnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 28.6.

ropa WTI

5

96,56 USD za barel

zlato

-12

1 223,7 USD za oz

měď

-8

3,1 USD za libru

kukuřice

-10

5,1 USD za bušl

pšenice

-7

6,6 USD za bušl

káva Robusta

-7

1 759 USD za tunu

vepřové maso

4

97,5 US centu za libru

 

Graf 1: Komoditní index RICI

20130703_komoditn___v__voj.gif 

Autor komoditního komentáře je analytikem společnosti Colosseum.

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE