Americké indexy opět u svých maxim

10.07.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní den byl ve znamení čekání na večerní report z americké centrální banky Fed, který bude obsahovat zápis z posledního zasedání a následný projev Bena Bernankeho. V předchozích Fed minutes z 22. 5. 2013 bylo poprvé naznačeno možné letošní snížení QE3 s tím, že 19. 6. 2013 byl tento plán potvrzen. QE3 by tak mělo být definitivně ukončeno do poloviny roku 2014. Zatím se tak počítá se startem snižování od září a to o 20 mld. USD měsíčně. S tímto si však investoři evidentně zatím hlavu nelámou a tak neutuchající optimismus z právě probíhající výsledkové sezóny opět žene americké akciové indexy ke svým historickým maximům. Aktuálně se index S&P 500 drží cca 2 % pod svými maximy a tak chybí jen krůček k překročení.

O poznání horší situace je nyní na evropském trhu. Americká ratingová agentura S&P snížila hodnocení Itálie z BBB+ na BBB a tak se Itálie pohybuje pouze dva stupně nad propastí junk s negativním výhledem. Důvodem je slabší finanční systém a očekávání horšího ekonomického vývoje. Na to konto opět zareagoval nárůstem výnos 10-ti letého italského dluhopisu na úroveň před zasedáním ECB z minulého týdne.

Radost komoditním obchodníkům nyní dělají určitě ceny ropy. Ty se opět dostávají ke svým lokálním maximům kvůli vypjaté situaci v Egyptě, stále nižším zásobám ve skladech v USA, probíhající motoristické sezóně a slušnému růstu americké ekonomiky. Ve večerních hodinách se cena evropské ropy BRENT pohybovala nad hranicí $108/barel (+ 0,5 %) a cena americké lehké ropy WTI nad hranicí $105/barel (+ 1,7 %).

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE