Britský pracovní trh potvrdil silný trend; analýza GBP/USD

17.07.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Bankovní rada britské centrální banky (BOE) hlasovala na posledním zasedání jednomyslně jak o úrokové sazbě, tak o částce vynaložené na nákup dluhopisů. První zasedání s novým guvernérem Markem Carneyem tak nepřineslo žádnou změnu, za menší překvapení lze považovat hlasování Paula Fishera a David Miles, kteří výjimečně nehlasovali pro navýšení stimulačního programu z 375 na 400 miliard liber. Negativní hlasování Carneyho za navýšení objemu nákupu dluhopisů je pro britskou libru pozitivní. Další důležitým mezníkem ve vývoji libry bude zasedání BoE, a to 1.srpna 2013.

Počet Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti klesl v červnu po osmé v řadě a ukázal zlepšující se situaci na trhu práce. Červnové snížení bylo navíc největší za poslední 3 roky. Celkem minulý měsíc ubylo 21 000 žádostí, což výrazně překvapilo ekonomy, kteří predikovali pokles o pouhých 8 000. Míra nezaměstnanosti zůstala nezměněna na 7,8 procentech. Průměrné týdenní výdělky (za březen, duben a květen) vzrostly meziročně o 1,7 procenta.

GBP/USD ukázkově zareagoval na trendovou linii a skrytou býčí divergenci. Trh uzavřel téměř na pip přesně u úrovně 1,52. Libra výrazně posílila proti většině ostatních párů. Uzavření nad hladinou 1,52 by mohlo sterlingu pomoci k Fibonacciho hladině 50. Vývoj tohoto páru však bude dnes poznamenán proslovem Bena Bernankeho v 16:00.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE