Shrnutí týdne: Zemní plyn v USA výrazně posílil

19.07.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Prodeje aut v červnu v Evropě podle Evropské asociace automobilových výrobců (ACEA) propadly o 6,3 procenta oproti minulému roku. Celkově se v červnu …

Prodeje aut v červnu v Evropě podle Evropské asociace automobilových výrobců (ACEA) propadly o 6,3 procenta oproti minulému roku. Celkově se v červnu prodalo 1,18 miliónu automobilů. Celkové prodeje automobilů za první půlrok jsou nejnižší od roku 1993. Celkový pokles prodejů automobilů v Evropě by letos podle společnosti Renault měl dosáhnout pěti procent. Další negativní informace přinesl indikátor ekonomického sentimentu v Německu, který poklesl o 2,2 bodu na 36,3 bodu. Export eurozóny se snížil v květnu o 2,3 procenta oproti předchozímu měsíci.

Podle údajů jihoafrické těžební komory je celkem 60 procent těžby zlata v Jižní Africe ztrátových. Komora také vyjednává s odbory, které požadují více než padesátiprocentní zvýšení platů pro některé typy důlních činností. Komora odborům v pondělí nabídla čtyřprocentní zvýšení platů. Během týdne ohlásila třetí největší těžební společnost AngloGold Ashanti, že odepíše účetní ztráty způsobené propadem ceny zlata v objemu 2,6 miliardy dolarů. Následovala tak svoje konkurenty Barrick Gold Corp. a Newcrest Mining. Zlato se během týdne obchodovalo v úzkém pásmu 1270 až 1300 dolarů za unci.

Objem zásob ropy v USA se snížil na sedmiměsíční minima v důsledku velkého objemu rafinace. Rafinérie v USA podle statistiky amerického ministerstva energetiky zpracovaly v týdnu končícím 12. července 16,2 miliónu barelů denně, což je o jedno procento více než v předešlém týdnu a o 4,5 procenta více než v tom samém období minulého roku. Za nárůst může mimo jiné zprovoznění nových rafinačních kapacit společností BP v Indianě s kapacitou 260 000 barelů denně. Celkové vytížení rafinérií dosahuje 92,8 procenta. Cena ropy WTI i Brent tento týden pokračovala v růstu, který nastartoval vojenský převrat v Egyptě.

Cena zemního plynu v USA ve čtvrtek vyskočila o téměř 5,5 %. Stalo se tak na základě dat americké vládní agentury EIA, která ukázala, že vlna veder způsobuje růst poptávky po komoditě. Zásoby plynu v USA za minulý týden vzrostly o 58 miliard kubických stop, což je méně než činil odhad analytiků. Přes léto se plynaři snaží zvýšit množství plynu v zásobnících a tím se tak připravit na zimu. Tento proces je ale díky velmi teplému počasí narušen. Americké zásoby plynu v minulém týdnu dosáhly 2,745 bilionů kubických stop. Podle agentury Bloomberg je to o 13 % méně než v loňském roce a také o 1,2 % pod pětiletým průměrem.

Během týdne také značně posílila cena živého skotu. Jednalo se o reakci na zprávy ohledně vyššího exportu a spekulace, podle kterých nedávný pokles cen hovězího masa zvýší poptávku v USA. Podle údajů amerického ministerstva zemědělství vzrostl vývoz hovězího masa ze Spojených států oproti týdnu předešlému o 5% na celkových 15.364 metrických tun.

Vývoz sóji z USA za první pololetí vzrostl o 4,3 % oproti stejnému období minulého roku. USDA revidovalo odhad produkce sóji pro období 2013/14 směrem vzhůru na 93,08 milionů tun a to i přes nepříznivé povětrnostní podmínky. Export z Brazílie klesl v červnu na celkových 6,57 tun, což je oproti rekordnímu květnu pokles o 17,4 %. Navzdory tomu ale pololetní údaj vývozu ukázal růst o 12 % oproti stejnému období v loňském roce. Cena sóji na burze vzrostla od začátku roku o více než 12 %.

Nárůst na nové pětitýdenní maximum zaznamenalo kakao. To reagovalo na zprávu americké National Confectioners Association, podle které míra zpracování kakaových bobů vzrostla ve druhém čtvrtletí ve Spojených státech na 126.044 metrických tun. Ve stejném období roku předešlého bylo zpracováno 112.768 tun. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali pouze 117.762 tun.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE