Ceny ropy klesají, srážejí je špatné údaje z Číny

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají a severomořská ropa Brent sestoupila ke 107 dolarům za barel. Ropný trh oslabily nepříznivé údaje z čínské ekonomiky, které oživily obavy investorů z vývoje u druhého největšího světového spotřebitele ropy.

Ropa Brent v 15:52 SELČ oslabila o téměř dolar na 107,54 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o 60 centů na 106,63 dolaru.

Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v červenci klesla na nejnižší úroveň za 11 měsíců. Předběžné údaje z průzkumu banky HSBC mezi nákupními manažery naznačily, že druhá největší ekonomika světa dál ztrácí na síle.

"Zesiluje to obavy ohledně poptávky a vzbuzuje otázky ohledně síly čínské poptávky po komoditách," řekla k údajům agentuře Reuters ekonomka National Australia Bank Alexandra Knightová.

Ropu ale dál podporoval vývoj zásob na americkém trhu. Podle institutu API zásoby ropy dál klesly, překvapivě se ale snížily i zásoby benzinu a destilátů, což by naznačovalo oživení poptávky po palivech na největším trhu světa. Trh nyní čeká, zda dnešní vládní údaje pokles zásob paliv potvrdí.

Ropu WTI dostaly na konci minulého týdne na 16měsíční maxima příznivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států a tamní vývoj komerčních zásob. Zásoby ropy v USA za uplynulé tři týdny klesly o rekordních 27 milionů barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,45 108,42 New York - Nymex WTI září 106,63 107,23

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK