Španělské HDP klesá pomaleji, německá spotřebitelská důvěra vzrostla, analýza měnového indexu EURA

30.07.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Španělské HDP kontraktovalo ve druhém čtvrtletí letošního roku o 0,1 procenta a zpomalilo tak svůj propad oproti prvnímu kvartálu, kdy kleslo o 0,5 procenta. V meziročním srovnání ztratilo 1,7 procenta, což je také lepší výsledek než 2,0 procentní ztráta v prvních třech měsících. Ve Španělsku se od dubna do června zhoršila domácí poptávka, kterou ovšem vykompenzovala zahraniční poptávka.

Německá spotřební nálada dosáhla téměř 6letého maxima, když se GfK index dostal až na 7,0 bodu z předchozích 6,8 bodu. Německo tak nachází útěchu v rostoucích domácích výdajích, které převyšují zhoršený export. Podle institutu GfK by soukromá spotřeba měla v tomto roce posílit o více než 1,0 procento. Německo tak reportuje v poslední době zlepšující se výhled a největší ekonomika eurozóny by mohla znovu výrazně posilovat.

Index eura BOSSAEUR se i díky dobrým zprávám nadále drží v rostoucím trendovém kanálu a v návaznosti na pozitivní výsledky by mohl posílit až k úrovni 128,70. Velkým varováním však zůstávají medvědí divergence na oscilátorech, ty by v případě proražení supportu 128,49 mohly dodat sílu medvědům k výprodeji.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE