Pražská burza rostla, index PX je na měsíčním maximu

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Pražská burza dnes rostla a její hlavní index PX přidal 0,73 procenta na 916,90 bodu. Dostal se tak měsíční maximum. Burzu nahoru táhly hlavně cenné papíry Komerční banky a energetické firmy ČEZ. Historické minimum naopak prohloubily akcie těžařské firmy NWR.

Evropské burzy v úterý mírně rostly a optimismus se prosadil také na pražském trhu, když index PX posílil na nejvyšší úroveň od června, uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky posílily o silných 2,70 procenta na 3800 korun. Josef Kohout z Patria Finance uvedl, že akcie banky navázaly na pondělní růst. Banka by měla reportovat výsledky hospodaření za letošní druhé čtvrtletí ve čtvrtek před otevřením trhu.

Cena akcií ČEZ stoupla o 1,46 procenta na 467 korun. "ČEZ se v Bulharsku připravuje na rozsáhlejší optimalizaci poté, co tamní regulátor změnil metodologii stanovení ceny a znovu snížil tarif pro koncové zákazníky. Společnost hledá cesty, jak udržet bulharskou investici s dalším poklesem cen elektřiny ziskovou," dodal Kohout.

Mírný zisk 0,29 procenta na 589,40 koruny zaznamenaly cenné papíry Erste Bank, která dnes oznámila hospodářské výsledky. Rakouské bankovní skupině Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o třetinu na 301,2 milionu eur (7,8 miliardy Kč). Loňský pololetní výsledek vylepšily jednorázové vlivy.

Největší ztráty postihly akcie těžební firmy NWR, spadly o 3,13 procenta na 17,05 koruny.

Se ztrátou 1,35 procenta na 1243 korun uzavřely akcie slovenského provozovatele horských středisek Tatry Mountain Resorts.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK