Dolar před zprávou o vývoji HDP smazával počáteční ztráty

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích vůči euru sestoupil až na téměř šestitýdenní minimum, než začal znovu zpevňovat. Investoři se připravovali na středeční zveřejnění předběžné zprávy o vývoji americké ekonomiky za druhé čtvrtletí. Slabé údaje by podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude dál udržovat úrokové sazby na nízké úrovni, což by mohlo vést k dalšímu poklesu kurzu dolaru.

Euro k dolaru vystoupilo na 1,3301 USD, což byla nejvyšší úroveň od 19. června. Pak ale oslabilo a kolem 17:00 SELČ se pohybovalo na 1,3238 USD. Podle analytiků může být posilování eura jen krátkodobé, protože Evropská centrální banka na svém zasedání ve čtvrtek zřejmě ponechá svou extrémně uvolněnou měnovou politiku beze změn.

Dolar k jenu po zveřejnění údajů o květnovém růstu cen domů v USA smazal ztráty a zpevnil o zhruba 0,4 procenta na 98,32 JPY. Podle výzkumných organizací Standard & Poor's a Case-Shiller ceny domů v USA v pátém měsíci tohoto roku zaznamenaly nejprudší tempo růstu od března 2006.

Analytici předpokládají, že tempo růstu hrubého domácího produktu USA ve druhém kvartálu zpomalilo na jedno procento z tempa 1,8 procenta v prvním čtvrtletí. To by mohlo přesvědčit Fed, který dnes zahajuje dvoudenní zasedání měnového výboru, aby ponechal svou uvolněnou měnovou politiku beze změn.

Takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb amerického dolaru ke koši hlavních světových měn, dnes vykazoval jen menší změny. V pondělí klesl na nejnižší hodnotu za pět týdnů.

Více než procento k euru ztratila švédská koruna, což byla reakce na statistické údaje. Ty ukázaly, že švédská ekonomika se ve druhém čtvrtletí nečekaně propadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK