Pražská burza dopoledne klesla z měsíčního maxima

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne oslabuje. Hlavní index PX sestoupil z měsíčního maxima, když kolem 11:00 ztrácel 0,19 procenta na 915,18 bodu. Pokles vedou akcie Erste Bank a energetické společnosti ČEZ, výrazně po zveřejnění pololetních výsledků zlevňovaly akcie mediální firmy CME. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Burza pokles před polednem zmírnila, ráno ztrácela i víc než půl procenta. "Pod tlakem je dnes bankovní sektor," uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

Akcie Erste Bank odepsaly téměř šest desetin procenta na 586 korun, podle Olivy jim nepomohlo ani zvýšení cílové ceny od analytiků Société Générale na 702 korun z předchozích 679 Kč při zachování doporučení "koupit". Před čtvrtečním zveřejněním pololetních výsledků oslabovala také Komerční banka, víc než procentní pokles před polednem zmírnila na 0,03 procenta a obchoduje se na úrovni 3799 korun.

Akcie ČEZ jsou dopoledne ve srovnání s úterním závěrem níže o 0,6 procenta na 464,20 koruny. Rostly naopak cenné papíry těžební NWR, vzestupem o skoro devět desetin procenta na 17,20 koruny se odpoutaly od svého úterního historického minima.

Cenné papíry CME ráno po oznámení výsledků firmy klesly o více než dvě procenta, později ale ztrátu umazaly. Kolem 11:00 se obchodovaly o 0,59 procenta níže za 67 korun. Firma, která v Česku vlastní televizi Nova, v pololetí prohloubila ztrátu po zdanění na meziročně čtrnáctinásobných 150,1 milionu dolarů (2,9 miliardy korun).

Dopolední objem obchodů na pražském akciovém trhu byl výrazně podprůměrný, burza evidovala transakce za zhruba 60 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK