Reuters: Těžba ropy ve státech OPEC v červenci klesla

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. července (ČTK) - Těžba ropy v členských státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červenci klesla a dosáhla nejnižší hodnoty za čtyři měsíce. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z těžebních firem, činiteli OPEC a analytiky. Dodávky ropy narušily nepokoje v Libyi a v Iráku. Těžba suroviny se tak tento měsíc opět přiblížila limitu 30 milionů barelů denně, na kterém se státy OPEC dohodly při svém květnovém jednání ve Vídni.

Dodávky ropy tento měsíc dosáhly průměrně 30,25 milionu barelů ropy denně z červnové denní produkce 30,38 milionu barelů. Objem těžby ropy tak byl nejnižším od března, kdy státy OPEC podle průzkumu Reuters vytěžily 30,18 milionu barelů ropy denně.

V Libyi produkci ropy narušily protesty v ropných polích a terminálech a denní dodávky se tak podle zdrojů snížily na zhruba 1,15 milionu barelů. V Iráku si ropovod na severu země vzali na mušku sunnitští ozbrojenci, zatímco na jihu se na výpadcích podílely technické problémy.

Irák byl loni nejrychleji rostoucím vývozcem ropy na světě. Letos ale podle Reuters hrozí, že jeho produkce ropy klesne.

Cena ropy Brent se nyní pohybuje nad 100 dolary za barel, což je úroveň, kterou preferuje Saúdská Arábie i většina dalších zemí OPEC. Saúdská Arábie je největším producentem ropy v rámci OPEC a má v kartelu hlavní slovo. Státy OPEC by se nyní měly sejít nejdříve v prosinci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK