Vývoz libyjské ropy kvůli protestům klesl o 70 procent

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tripolis 31. července (ČTK) - Vývoz ropy z Libye se během posledních dvou dnů snížil o zhruba 70 procent a pohybuje se pouze kolem 330.000 barelů denně. Na vině jsou protesty, kvůli nimž byly uzavřeny hlavní terminály na vývoz suroviny. Uvedla to dnes tamní vláda. Protesty se podle agentury Reuters týkají také nespokojenosti s výší platů ve vývozních přístavech.

Čtyři velké ropné terminály uzavřeli členové stráže, kteří mají zajišťovat ochranu těchto zařízení. Nyní ale demonstrují. Uzavřeny byly přístavy Rás Lanúf, Az-Zúitína, As-Sidr a Marsá al-Haríka, což vyvolalo pokles vývozu na 30 procent, možná i méně, řekl podle agentury AFP libyjský premiér Alí Zajdán.

Někteří demonstranti, většinou policisté a členové pohraniční stráže, prý protestují kvůli mzdám. Jiní požadují, aby odstupující šéf stráže ropných zařízení zůstal v úřadu.

Libyjský ministr pro ropu sdělil, že Libye nyní vyváží jen asi 330.000 barelů ropy denně. Denní průměr za několik posledních měsíců přitom činil 1,42 milionu barelů. Agentura Reuters napsala, že 1,4 milionu barelů denně se těžilo ještě v pondělí.

Jediný vývozní terminál, který je nyní v provozu, je podle ministra ropných zdrojů Alího Arúsího přístav a ropné zařízení Az-Závíja na západě země. Premiér Zajdán přitom upozornil, že ropa je jediným zdrojem příjmu země. "Pokud bude tato situace pokračovat, Libye se ponoří do tmy," upozornil Arúsí.

Výsledky jiného průzkumu agentury Reuters dnes ukázaly, že nepokoje v Libyi, ale také v Iráku v červenci narušily produkci ropy členských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK