Dolar po nečekaně příznivých údajích z USA zpevňuje

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňoval a například vůči japonskému jenu se odpoutal z měsíčního minima. Překvapivě dobré údaje o výkonu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí a data o zaměstnanosti v soukromém sektoru v USA podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne letos omezovat svůj program nákupu dluhopisů.

Dolar k jenu se krátce před 19:00 SELČ pohyboval kolem 98,33 JPY, a vykazoval tak nárůst o 0,3 procenta. Euro k dolaru zůstalo bez větších změn na 1,3282 USD, během dnešního zveřejňování amerických ekonomických údajů se ale propadlo až na 1,3213 USD. Dolarový index vzrostl o 0,1 procenta na 81,883 bodu, ačkoli v uplynulém měsíci zaznamenal pokles o 1,5 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo ročního růstu na 1,7 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve rostla po zpřesnění údajů tempem 1,1 procenta. Růst byl výraznější, než čekali analytici. Podle dnešní zprávy organizace ADP pak americké firmy v červenci vytvořily 200.000 pracovních míst, co je zhruba o 20.000 víc, než čekal trh.

Další vývoj dolaru na devizových trzích pravděpodobně určí to, jak si investoři vyloží dnešní sdělení Fedu po skončení zasedání jeho měnového výboru. Americká měna v květnu a v červnu posilovala, neboť šéf Fedu Ben Bernanke 22. května řekl, že Fed by koncem letošního roku mohl začít omezovat program nákupu dluhopisů.

Bernanke ale pak své vyjádření zmírnil. Nedávno řekl, že harmonogram snižování nákupů dluhopisů není předem dán a Fed si ponechá možnost tyto nákupy upravovat v reakci na vývoj ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK