Souhrn týdne 19. - 23.7. na trzích USA

26.07.2004 | , Proventus Finance
INVESTICE


Týden od 19. do 23. července byl dalším pokračováním letního útlumu na trzích. Ačkoliv zprávy Microsoftu z úvodu týdne vypadaly jako blýskání na lepší časy, skončily všechny tři hlavní americké indexy v červených číslech, stejně...

... jako drtivá většina indexů ze zbytku světa. Dow Jones ztratil 1,75%, S&P 500 1,38% a Nasdaq Composite dokonce 1,81%. Celý týden byl ve znamení výsledků společností za druhý kvartál. Žádný z nich však nebyl motorem, který by způsobil týdenní růst indexů.

 

 

 

Makroekonomická čísla

 

            Uplynulý týden přinesl kromě výsledků Jobless Claims, které vychází každý čtvrtek oznámena jen dvě důležitá makroekonomická čísla.

Počet započatých staveb v červnu poklesl oproti květnové hodnotě o 8,5% na sezónně upravenou anualizovanou hodnotu 1,802 milionů. Tato hodnota je nejnižší za poslední rok. Ekonomové předpokládali, že stavební aktivita zůstane zachována a počet nově započatých staveb se bude pohybovat okolo 1,97 milionů. Navíc oproti květnu výrazně poklesl i počet vydaných stavebních povolení – o 8,2%. Anualizovaná hodnota za červen čítá 1,924 milionů povolení.

Americká ekonomika vykázala v červnu slábnoucí momentum, když ve čtvrtek vyhlášený index vedoucích indikátorů poklesl o 0,2%. Znamená to první záporný pohyb indexu od března 2003. Pokles vykázalo celkem pět z deseti vedoucích indikátorů. Navíc byl revidován i květnový růst indexu z 0,5% na 0,4%. Ekonomové přitom v průměru očekávali mírný růst indexu o 0,1%.

Příznivá byla alespoň výše zmíněná zpráva o Jobless Claims, které udávají počet lidí, kteří si šli v uplynulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti. Zatímco odhady anlaytiků hovořili o počtu  až 350 000 lidí, realita bylo o něco příznivější, o podporu si v týdnu od 12. do 16. července zažádalo 339 000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE