Ropa obnovila pokles, zmírnily se obavy z výpadků dodávek

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly počáteční růst a začaly znovu klesat. Na trhu se zmírnily obavy z výpadků dodávek, přestože napětí na Blízkém východě přetrvává. Cena severomořské ropy Brent kolem 16:50 ztrácela více než dolar na 107,75 USD za barel a byla více než dva dolary pod pátečním čtyřměsíčním maximem. Americká lehká ropa WTI oslabila o 1,10 dolaru na 105,40 USD za barel.

K poklesu cen od počátku týdne přispívá zvyšování těžby ropy v Libyi, kde produkce minulý týden kvůli stávce zaměstnanců ropných zařízení prudce klesla. Dnes by mělo obnovit těžbu i největší britské ropné pole Buzzard, na němž se v minulých dnech netěžilo kvůli údržbě.

Zpočátku ceny rostly v reakci na zprávu, že Spojené státy vyzvaly své občany, aby kvůli zvýšené hrozbě teroristického útoku okamžitě opustili Jemen. Americké ministerstvo zahraničí nechalo evakuovat i velvyslanectví USA v Saná a ke stejnému kroku se rozhodla i Velká Británie.

Pokles cen omezovaly vyhlídky na obnovený propad zásob ropy v USA. Analytici podle agentury Reuters odhadují, že minulý týden komerční zásoby ropy klesly o 700.000 barelů a smazaly přírůstek z minulého týdne.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,65 108,70 New York - Nymex WTI září 105,40 106,50

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK