Americké akcie zrychlily sestup z pátečních rekordů

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v dnešním slabém obchodování zrychlily pondělní pokles a dál sestoupily z rekordů, na nichž se ocitly na konci minulého týdne. Investoři zatím nemají důvod pokračovat v nákupech a vybírají si zisky z dosavadního vzestupu. Pokles hlavních indexů prohloubila ztráta akcií technologické společnosti IBM v odpovědi na zhoršený analytický výhled.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) oslaboval o 0,6 procenta a pohyboval se kolem 15.520 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel kolem 0,5 procenta na 1698 bodů, úhrnný index technologického trhu Nasdaq odepisoval 0,7 procenta na 3668 bodů.

Index S&P 500 za poslední měsíc a půl získal přes sedm procent a na konci minulého týdne spolu s Dow Jonesovým indexem překonal dosavadní maxima. V závěru období zveřejňování firemních výsledků za druhé čtvrtletí však trhu docházejí pobídky k dalšímu růstu a obchodování slábne. Dnešní objem obchodů je zatím nejslabší v tomto roce.

"Trh je mimořádně klidný a investoři jen opatrně čekají na příští katalyzátor," řekl agentuře Reuters Jack Ablin z chicagské společnosti BMO Private Bank. Podle něj ale přetrvává optimistická nálada, takže investoři se akcií nijak zvlášť nezbavují.

Dow Jonesův index srážely hlavně akcie IBM, jejichž kurz klesl o více než dvě procenta v reakci na krok analytiků banky Credit Suisse. Ti zhoršili výhled tohoto titulu. Po slabých čtvrtletních výsledcích spadly o 15 procent akcie maloobchodní firmy American Eagle Outfitters, což stáhlo dolů akcie dalších firem z oboru. O 5,5 procenta naopak stouply akcie mediální společnosti The Washington Post díky zprávě, že její vlajkový list koupí zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK