Shrnutí týdne: spekulanti věří v další propad ceny kukuřice

09.08.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Obchodní deficit USA se snížil výrazně více, než očekávali analytici. Zásluhu na tom má především pokles importu ropy a růst exportu amerického …

Obchodní deficit USA se snížil výrazně více, než očekávali analytici. Zásluhu na tom má především pokles importu ropy a růst exportu amerického zboží. Rozdíl se zmenšil na 34,2 miliardy dolarů oproti květnovým 44,1 miliardám. Očekávání analytiků bylo na úrovni 43,1 miliardy dolarů, což je největší rozdíl oproti skutečnosti od roku 2005. Celkové množství nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhlo 333 000 v týdnu končícím 3. srpna, což je nejnižší výsledek od listopadu 2007.

Spread mezi ropou WTI a Brent se roztáhl přes tři dolary a vrátil se tak na hodnoty zaznamenané naposledy v polovině předminulého týdne. Export ropy ze Severního moře narostl na sedmiměsíční maxima. Zásoby ropy WTI v minulém týdnu poklesly v souladu s očekáváním analytiků o 1,2 miliónu barelů. Ty v předminulém týdnu vykázaly mírný růst po pěti týdnech značných propadů. Průměrná produkce ropy v USA vzrostla oproti předešlému týdnu o 18 000 barelů a dosáhla v minulém týdnu 7,56 miliónu barelů denně. Celkově denní produkce tento rok vzrostla o 8,2 procenta. V roce 2012 produkce stoupla o 19 procent.

Hongkongský statistický úřad uvedl, že v červnu se export zlata z Hong Kongu do Číny, která je druhým největším spotřebitelem tohoto kovu na světě, snížil meziměsíčně o 5 procent na 101 tun. Investoři na celém světě jsou v současnosti vůči držení zlata skeptičtí. Inflace je zanedbatelná a v mnoha zemích se pohybuje pod cílem centrálních bank. Americký Fed plánuje postupně omezovat program nákupu dluhopisů. V týdnu rostla výpůjční sazba na zlato na nejvyšší hodnoty od pádu banky Lehman Brothers, což značí nedostatek likvidity na výpůjčním trhu se zlatem.

Hedgeové fondy reagovaly na předpovědi bank Morgan Stanley a Credit Suisse Group a očekávají nedostatek palladia na světových trzích. Podle společnosti Morgan Stanley překoná poptávka nabídku tento rok o 1,33 miliónů uncí. Podle společnosti CPM Group nebudou schopni producenti plně uspokojovat nabídku celých dalších deset let. Ceny v prvních kvartálu příštího roku mají podle odhadů analytiků oslovených společností Bloomberg dosahovat 800 dolarů a v roce 2015 analytici předpokládají nárůst na 850 dolarů za unci.

Podle zprávy organizace SEA (The Solvent Extractors Association of India) dosáhl export olejnin z Indie v červenci 177 011 tun. Oproti červenci 2012 se jedná o pokles o 37 %, kdy byl vývoz 282 703 tun. Celkový export olejnin od dubna do července dosáhl 1 027 962 tun, což je pokles vůči stejnému období vloni o 24 %. Snížil se hlavně export sóji, který propadl na 516 545 tun z předchozích 805 748 tun.

Silné ranní mrazy v minulých týdnech zasáhly hlavní pěstitelské oblasti cukru na jihu Brazílie a poškodily téměř pětinu nesklizené cukrové třtiny. Brazílie je největším světovým exportérem cukru a mráz přišel v období, kdy více než polovina z očekávaných 590 milionů tun třtiny zůstává nesklizených. Hrozí, že tento mráz výrazně sníží produkci cukru a může ovlivnit i příští sklizeň. A to především z důvodu, že byly zasaženy i mladé výhonky, které budou muset být přesazeny. Plinio Nastary, prezident společnosti Datargo, uvedl pro agenturu Reuters, že zatím není přesně známo, kolik rostlin bylo zničeno. Přesnější údaje by měli být k dispozici přibližně za týden. Uvedl také, že záchrana úrody bude nyní záležet na rychlosti sklizně, protože mrazem zasažené rostliny přestanou růst a začnou odumírat.

Předpoklad, že zásoby kukuřice v USA vzrostou na nejvyšší úroveň za posledních 13 let, povzbudil investory k rekordnímu navýšení sázek na další propad ceny. Objem sklizně v USA by měl podle odhadu analytiků meziročně vzrůst o 30 procent na 356,5 miliónů tun, což je o 2,2 miliónů více než předpovědělo americké ministerstvo zemědělství v červenci. Rekordní světová sklizeň zvětší podle odhadu analytiků globální objem zásob o 23 procent na 152,36 miliónu tun. Společnost Goldman Sachs přehodnotila svůj výhled na tříměsíční vývoj ceny ze 4,75 dolarů za bušl na 4,25 dolarů za bušl. Cena kukuřice zažila od začátku roku druhý největší pokles mezi komoditami sledovanými v indexu MSCI, když cena propadla o 34 procent.

Vepřové propadlo nejvíce za poslední měsíc. Důvodem je klesající zájem o dovoz amerického vepřového masa. Exportéři v USA za červen vyvezli 181 milionů kilogramů vepřového masa. To je oproti květnu propad o citelných 7,4%. Zároveň je to o 1% méně než v loňském červnu. Určitou podporou byla alespoň zpráva, dle které zpracovatelé masa v USA od pondělí do středy zpracovali 1,2 milionů vepřových půlek, tedy o 2,8% více než za první 3 dny předchozího týdne.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE