Pražská burza stagnovala, opět výrazně rostly akcie NWR

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala, index PX odepsal mírných 0,05 procenta na 982,55 bodu. Většina emisí si ale polepšila. Nedařilo se cenným papírům pojišťovny VIG a Erste Bank. Naopak opět výrazně zpevnily akcie těžařské firmy NWR.

Největší ztráty postihly akcie VIG, spadly o 2,75 procenta na 1061 korun. Cenné papíry Erste Bank oslabily o 0,44 procenta na 677 korun. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky byly ztráty obou emisí příčinou dnešního mírného oslabení indexu PX. Dále zlevnily jen akcie petrochemického holdingu Unipetrol a textilní firmy Pegas Nonwovens.

Adamkovič uvedl, že obchodování ve velkém stylu zahájily akcie NWR, když během první půlhodiny přidaly přes 20 procent. Odpoledne však titul většinu zisků odevzdal a uzavřel silnější o 7,27 procenta na 23,60 koruny. To přesto znamená 37procentní růst v průběhu tohoto týdne, dodal Adamkovič.

Akcie NWR během roku přišly díky sentimentu o 80 procent své hodnoty, takže mají rozhodně dost prostoru pro zlepšení, dodal Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz. "Za poslední dva dny na NWR nevyšla žádná nová kurzotvorná zpráva, když naposledy byla vzpruhou pondělní zmínka šéfa polské těžební firmy JSW Jaroslawa Zagorowského o možném zájmu o těžařem nabízená aktiva," upozornil Josef Kohout z Patria Finance.

Dařilo se i akciím energetické firmy ČEZ, přidaly 1,58 procenta na 451 korun. Podporou jim bylo pozitivní vyznění konferenčního hovoru po úterních výsledcích za druhé čtvrtletí, míní Kohout.

Z menších emisí si výrazně polepšily akcie developera Orco, rostly o 3,87 procenta na 65,80 koruny a cena akcií mediální CME stoupla o 2,14 procenta na 76,50 koruny.

jap mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK