Akcie v USA oslabují, srážejí je horší vyhlídky některých firem

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování zamířily prudce dolů a například Dow Jonesův index oslaboval o více než jedno procento. Trhy reagovaly na horší vyhlídky hospodaření některých významných firem, zejména Cisco Systems a Wal-Mart. Dolů však trh poslaly rovněž obavy, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít už brzy omezovat svou podpůrnou měnovou politiku.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) odepisoval 1,2 procenta a pohyboval se kolem 15.159 bodu. Širší index S&P 500 ztrácel také asi 1,2 procenta na 1666 bodů, index trhu Nasdaq Composite měl ztrátu 1,4 procenta a nacházel se blízko 3618 bodů.

O zhruba dvě procenta klesaly akcie řetězce Wal-Mart Stores. Největší maloobchodní řetězec světa zvýšil ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk zhruba o jedno procento na 4,1 miliardy dolarů. Společnost ale zhoršila odhad celoročního zisku a příjmů, což je podle agentury AP varováním, že opatrní zákazníci utrácí méně.

Akcie největšího světového výrobce síťových technologií Cisco Systems se propadly o sedm procent, převážně také v reakci na horší výhled. Firma také uvedla, že zruší asi 4000 pracovních míst, což je zhruba pět procent celkového počtu. Cisco je považováno za lídra odvětví, a jeho výsledková zpráva tak ovlivnila i další technologické tituly.

Cisco své hospodářské výsledky zveřejňuje asi o měsíc později než většina jiných velkých technologických firem, což investorům dává možnost získat náhled na aktuální situaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK