Ranní přehled: 16/08/13: Pegas, Unipetrol, Telefonica CR, Leo Express, Wal-Mart

16.08.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Index PX: 971 bodů (-1,2 % d/d); objem: 337 mil. Kč

Komentář k trhu
Pražská burza pokračovala v korekci, index PX ve čtvrtečním obchodování odepsal 1,16 % na závěrečnou hodnotu 971,14 b. V korekci pokračují především akcie finančních titulů. Vídeňská burza zůstala uzavřena a tím trpěla také likvidita při obchodování s akciemi Erste Bank v Praze. Kvůli horšícímu se sentimentu na světových trzích v poslední hodině výrazněji ztrácejí akcie Erste Bank, titul odepsal 1,49 % na závěrečnou cenu 666,90 Kč. Vzhledem k enormnímu růstu z posledních dní se tak akcie stávají horkým kandidátem na výběr zisků. Výraznější korekcí skončilo také obchodování s akciemi KB, titul odepsal 2,02 % na cenu 4210 Kč. Jediným titulem, který si dokázal připsat výraznější zisky, jsou akcie NWR. Titul tak prodloužil růstovou sérii na šest růstů v řadě a tentokrát si připsal 4,24 % na závěrečnou cenu 24,60 Kč. Objem tentokrát zůstal podprůměrný a dosáhl hodnoty 8,6 mil. korun.

TEF: Neutrální/negativní (Analytik: Milan Vaníček)
ČTÚ včera dle očekávání zveřejnilo finální podmínky aukce nových kmitočtů. Rovněž dle očekávání k výrazným změnám oproti předchozímu návrhu nedošlo. Stále platí preference nového operátora při vyčlenění dvou kmitočtů v 800 MHz pásmu (vedle pásma 1800 MHz). Celková vyvolávací cena je zhruba 8,72 mld. Kč, což je rovněž v rámci očekávání. Nabyvatelé kmitočtů nesmí tyto převádět na jiné subjekty po dobu sedmi let.
Prozatím se dosavadní operátoři díky studiu současných podmínek ke znění nevyjádřili. Právě vyjádření operátorů považujeme za aktuálně důležité vzhledem k dříve odmítavému postoji proti minulým podmínkám (potenciál až soudního řešení).
Zájemci o aukci se mohou hlásit do konce září. Prozatím se hovoří o současných třech mobilních operátorech a PPF. Prozatím okrajově se zmiňuje i Dial Telecom. Počet a konkrétní jména zájemců budeme úzce sledovat vzhledem k potenciálu zvýšené budoucí konkurence, což by byla pro současné operátory nepříznivá zpráva. Odsun ke konci září se bude v případě TEF CR téměř překrývat s nárokem na dividendu (poslední obchodní den 9.10.), což může zmírňovat i potenciální negativní vliv vyvolaný situací v aukci. Samotné zahájení průběhu aukce je stále plánováno na polovinu listopadu.

Unipetrol: Pozitivní (Analytik: Bohumil Trampota)
Podle tiskového prohlášení uzavřela Česká rafinérská (Unipetrol drží 51,22% podíl) se společností Transpetrol smlouvu o dodávkách ropy na rok 2014. Transpetrol spravuje a provozuje část ropovodu Družba na Slovensku. Dohoda bude mít na čísla Unipetrolu pozitivní dopad, odhaduje se 14 mil. Kč na úrovni EBITDA (2014) proti roku 2012.

Pegas: Negativní (Analytik: Bohumil Trampota)
Pegas Nonwovens zastavil z bezpečnostních důvodů provoz výrobní linky v Egyptě. Významné škody zatím společnost neregistruje a znovuotevření záleží na vývoji situace, uvedl Pegas. Zpráva následuje vypjatou situaci v Egyptě a vyhlášení výjimečného stavu. Pegas dále uvedl, že dočasné odstavení linky by nemělo mít podstatný dopad na objem výroby v tomto roce. Pegas potvrdil výhled na letošní rok (EBITDA 5-15 % r/r). Pegas má své egyptské operace pojištěny proti případným rizikům u EGAP, ale nedokážeme odhadnout, jestli se na tyto problémy tato pojistka vztahuje.
Nová výrobní linka byla uvedena do provozu na v červenci s plánem dosažení maximální výroby (kapacita 20tis. tun ročně) do konce roku. Příspěvek této linky k celkovému objemu produkce v tomto roce (2013) očekáváme na úrovní 3tis. tun (loni Pegas celkem vyrobil cca 86tis. tun). Pokud by došlo vzhledem k vážné situaci, která v Egyptě panuje, k dlouhodobému omezení výroby, mohlo by to znamenat ohrožení plného rozjezdu nové výrobní linky. To by mělo vliv na objem produkce a hospodářské výsledky. Tím může být také ohrožen celoroční cíl Pegasu na meziroční růst zisku EBITDA v rozmezí 5-15 %. Naše očekávání FY13 EBITDA jsou na růst 8,5 % (41,4 mil EUR), bez příspěvku nové linky by to bylo pod +5 % hranicí a nesplnění celoroční projekce. Zpráva je pro obchodování s akciemi společnosti negativní.

Leo Express: Neutrální/negativní (Analytik: Milan Vaníček)
Dle denního tisku společnost Leo Express opustí ke konci října její provozní ředitel pan Paroubek. Výměna manažerů v rámci opatření společnosti není ničím výjimečným. Nicméně pan Paroubek byl jediným z vedení společnosti, který měl drážní licenci. Společnost aktuálně bude muset nalézt náhradu s odpovídající licencí. Vzhledem k vysokému konkurenčnímu prostředí se personální i jiné změny u Leo Express dají očekávat i nadále.

Komentář k trhu (Marek Trúchly)
Americké akciové trhy uzavřely včerejší obchodní den silně v červených číslech. Důvodů bylo víc, jako první silná makro data z trhu práce, která po investory přibližuje den, kdy Fed začne utahovat měnovou politiku. K nervozitě přispívá jistě i situace v Egyptě a také napětí na dluhopisovém trhu, kde americké desetileté dluhopisy jsou nejvýše za poslední dva roky. Poslední takový nárůst způsobil korekci 7 % na hlavních indexech. Výprodej se dotkl také dolaru, který oslabil bezmála o figuru vůči euru a jenu. K poklesu dopomohla i výsledková sezóna. Cisco zklamalo očekávání a oznámilo velké propouštění kvůli špatné situaci na trhu. Také zklamal Wall Mart a Hewlett Packard, který postupně ztrácí podíl na trhu mezi konkurenty. Z velké rally se naopak radovaly komodity, zlato si připsalo 2,2 %, překonalo dvouměsíční maxima a blíží se ke 100dennímu klouzavému průměru (1 377 USD/unce).

Autor článku

J&T Banka  

Články ze sekce: INVESTICE