Pravidelný týdenní komentář k trhu

16.08.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Uplynulý týden se nesl v relativně poklidném duchu až do čtvrtka, kdy došlo k poměrně velkému výkyvu na amerických státních dluhopisech (výnos stoupl na desetiletých dluhopisech nad 2,75 %), což rozhýbalo nejen měny, zlato, ale i akciové trhy. V průběhu týdne se sledovala poměrně skromná makroekonomická data, co se objemu zveřejňovaných informací týče. Nejdříve jsme se zaměřili na Evropu, která vykazovala HDP za 2Q13. Výsledky trh příjemně překvapily a to i v případě ČR. Investoři se dále zaměřili na pravidelná americká čtvrteční týdenní data z trhu práce, která pozitivně překvapila, což vede trh k utvrzení očekávání snižování monetárního stimulu ze strany FEDu. Domácí index PX uzavřel na 982 bodech, což představovalo 1,0% t/t růst.

 

Z domácích zpráv jsme sledovali úterní výsledky ČEZu za 2Q13. Samotná čísla s provozním ziskem EBITDA 21 mld. vs. oček. 21,1 mld. Kč byla dle očekávání. Mírným zklamáním bylo nezvýšení výhledu zisku pro letošní rok i při prodeji Chvaletic. Důvodem je konzervativní pohled managementu na výhled ocenění některých vlastních aktiv. Titul zakončil týden na 445,5 Kč (+0,4 % t/t)

Ve čtvrtek ČTÚ zveřejnil finální podmínky pro aukci nových kmitočtů pro mobilní sítě. Podmínky stále favorizují vstup nového operátora s vyčleněnými kmitočty v pásmu 800 MHz (mimo jiné). Sledovat se bude postoj současných operátorů, kteří dříve uváděli potenciální negativní postoj vůči zveřejněným podmínkám. Zajímavé bude sledovat především zájemce o aukci, kteří se mohou hlásit do konce září. Z potenciálně nových hráčů to může být PPF, ale i Dial Telecom. Více zájemců bychom hodnotili negativně díky potenciálu zvýšení konkurence. Telefonica CR zakončila páteční obchodování na úrovni 292 Kč (-0,1 % t/t).

Ředitel polského těžaře JSW uvedl, že se společnost zajímá o koksárenský byznys (OKK), který NWR nabízí a považuje ho za zajímavý. Další jednání mezi oběma stranami by měla následovat. NWR vyhlásila úsporná opatření, která mají zajistit dostatečnou likviditu, prodej některých aktiv, včetně OKK je jejich součástí. O OKK má taky zájem společnost Metalimex a o možné koupi s NWR jedná. Nejen po těchto informacích titul zakončil týden na 24,7 Kč (+42,9 % t/t).

Díky pokračujícím a stupňujícím se nepokojům v Egyptě ohlásil Pegas Nonwovens zastavení produkce nově se rozjíždějící linky. Prozatím společnost nevidí důvod pro změnu ve svém výhledu (růst EBITDA o 5-15 % r/r). Akcie zakončila páteční seanci na 561 Kč (-7,1 % t/t).

Z domácí makroekonomiky byl ve středu zveřejněn hrubý domácí produkt. Ten ve druhém kvartále vzrostl v porovnání s 1Q o 0,7 %. Meziročně je však stále o 1,2 % nižší. Jedná se o první mezikvartální růst po 6 čtvrtletích. Ekonomice pomohl především přebytek zahraničního obchodu a nízká srovnávací základna, když v předchozím čtvrtletí docházelo k velkému výprodeji zásob.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo NWR (+42,9 %, 24,7 Kč). Vedle potvrzeného zájmu ze strany JSV o koksárenská aktiva se na titulu projevila pozitivně čísla z importu komodit Číny. Právě data z Číny zapůsobila na vývoj ceny uhlí, což se mimo jiné projevilo i na 20% růstu ceny uhlí na americkém trhu, kde se dá sledovat vývoj dle veřejných indexů. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie Pegas Nonwovens (-7,1 %, 561 Kč). Důvodem prodejního tlaku na titulu jsou nepokoje v Egyptě. Díky těmto nepokojům společnost pozastaví rozjezd nové linky, která je umístěna nedaleko Káhiry. Pegas rovněž uvedl, že prozatím nemění svůj výhled na letošní rok.

Příští týden bude pravděpodobně ve znění zápisu z posledního zasedání FEDu (středa). Investoři budou opětovně hledat vodítka, která by naznačovala další kroky monetární politiky. Prozatím se trh spíše přiklání k mírnému oslabení QE již na zářiovém zasedání FEDu. Očekáváme, že zápis nepřinese novější či překotnější informace oproti současnému stavu, a tak trh bude dále více akcentovat makroekonomické výsledky. Celkově jsme pro příští týden neutrální až lehce negativní vzhledem k tomu, že potvrzení mírně nepříznivého názoru na monetární politiku (zápis z jednání FEDu) může akciové trhy mírně posunout níže.

Z domácího trhu se zaměříme na úterní výsledky Philip Morris ČR za 1H13. Zde očekáváme 11% pokles čistého nekonsolidovaného zisku na 1,04 mld. Kč (či 754 Kč/akcii anualizovaný). Očekáváme, že v případě naplnění naší projekce by výsledek mohl trh mírně negativně překvapit vzhledem k potenciálně vyšším očekávání dle výhledu trhu na dividendu za celý rok (880 Kč/akcii, zdroj Bloomberg).

Ve čtvrtek pak představí svá čísla za 2Q13 NWR. Očekáváme prudký propad ziskovosti na úrovni EBITDA na -43 mil. EUR vs. oček. trhu -25 mil. EUR. V případě naplnění naší projekce by trh výsledky přijal zřejmě nepříznivě. Nicméně je důležité podotknout, že investoři budou v případě NWR hledat informace o současné likviditní pozici a o postupu při restrukturalizaci resp. aktuálnímu prodeji koksárenských aktivit. Případné ohlášení finalizace prodeje koksáren bychom považovali za důležitější informaci, než aktuální výsledky.

Z makroekonomiky budeme sledovat z Číny čtvrteční tzv. rychlý index HSBC PMI průmyslu (oček. 48,2 po 47,7 bodech). Z USA kromě středečního zápisu z posledního FEDu pak průběžná data z trhu nemovitostí. V Německu budou ve čtvrtek zveřejněna data z PMI indexů průmyslu a služeb. V obou případech se očekává další růst nad hranicí padesáti bodů.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE