Dolar před zveřejněním zápisu Fedu mírně oslabuje

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes vůči euru i proti koši hlavních světových měn mírně oslabuje. Investoři čekají na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky (Fed), která by v něm mohla naznačit, kdy hodlá začít s omezováním své podpůrné měnové politiky. Díky ní se do ekonomiky dostávají dodatečné peníze, čímž Fed americkou měnu oslabuje.

Dolar proti euru vykazoval krátce po 15:00 pokles asi o 0,1 procenta a pohyboval se kolem 1,3355 USD. Evropská měna zůstává na dosah svého dvouměsíčního maxima těsně nad 1,34 USD. Dolar vůči koši měn oslabil o 0,1 procenta.

Proti japonskému jenu nicméně americká měna o 0,4 procenta posílila a dostala se na 99,95 JPY. Podle obchodníků zde ale zapůsobil tlak blížící se expirace velkého opčního kontraktu.

Dolar nedokázal využít růstu výnosu desetiletých amerických vládních dluhopisů na dvouleté maximum 2,8750 procenta. Pozornost se nyní upírá na zápis Fedu - pokud by Fed nenaznačil, že hodlá začít omezovat nákupy dluhopisů v září, jak s tím trh počítá, mohlo by to dolar podle analytiků oslabit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK