Americké akcie se po propadu stabilizovaly, trh čeká na Fed

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Americké akcie se v první polovině dnešního obchodování stabilizovaly po výrazném poklesu, který utrpěly minulý týden. Známky oživení zaznamenal technologický trh, Wall Street se ale připravuje na to, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat svou podpůrnou měnovou politiku.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel méně než 0,1 procenta a pohyboval se kolem 15.068 bodů. Minulý týden přitom zaznamenal nejprudší týdenní pokles od loňského června. Širší index S&P 500 oslabil stejným tempem na 1654 bodů. Index Nasdaq naopak asi 0,4 procenta přidával a byl v blízkosti 3617 bodů.

Tento týden významnější zprávy z ekonomiky nevyjdou, a investoři se tak zaměřují na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu. Dokument by mohl naznačit, kdy Fed hodlá začít s omezováním své podpůrné měnové politiky.

Předpoklad, že Fed začne snižovat nákupy dluhopisů už příští měsíc, dnes dostal výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů na dvouleté maximum 2,875 procenta. Růst dlouhodobých úrokových sazeb by mohl poškodit sektory náročné na kapitál, zejména velké průmyslové a těžařské společnosti.

Do kladných čísel trh vytáhly akcie velkých technologických společností v čele s Intelem. Trh reagoval na to, že investiční banka Piper Jaffray zlepšila hodnocení firmy a předpověděla silný růst prodeje jejích čipů pro počítačové tablety a chytré telefony. Výrazně posílily také akcie Apple či Google.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK