Ceny ropy před zveřejněním zápisu Fedu pokračovaly v poklesu

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračovaly v poklesu a severomořský Brent sestoupil až na téměř 109 dolarů za barel. Investoři pokračovali ve vybírání zisků před středečním zveřejněném zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Ztráty ale pomohly omezit zprávy o nepokojích v Egyptě a o slabších dodávkách libyjské ropy.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:00 ztrácela více než 60 centů a pohybovala se kolem 109,20 USD za barel. Minulý týden Brent získal zhruba dvě procenta a v pondělí se vyšvihl až na 111 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes ve stejnou dobu zlevňovala o skoro dolar a půl na 105,70 USD za barel.

"Obchodníci před středečním zveřejněním zápisu ze zasedání Fedu zřetelně vybírají zisky, když mohou. To by dnes i mohlo vytvořit tlak na ceny ropy, protože optimismus je mezi finančními investory stále vysoký," řekli podle agentury Reuters analytici ústavu Commerzbank.

Ceny ropy ovlivňuje i krize v Egyptě, kde kvůli politickým střetům od poloviny minulého týdne zemřelo už kolem 900 lidí. Egypt není významným producentem ropy, má ale pod kontrolou Suezský průplav, který je jednou z nejrušnějších námořních cest na světě. Přes něj a ropovodem z pobřeží Rudého moře k Alexandrii na pobřeží Středozemního moře proudí z Blízkého východu asi 4,5 milionu barelů ropy denně.

Protesty a stávky zaměstnanců nadále ovlivňují vývoz ropy z Libye. Ten je nyní na téměř nejnižší úrovni od války z roku 2011.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 109,19 109,90 New York - Nymex WTI září 105,69 107,10

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK