Dolar k euru kvůli nejistotě kolem Fedu klesl na půlroční minimum

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje a například vůči euru se dostal nejníže za poslední zhruba půlrok. Americká měna je pod silným tlakem kvůli nejistotě ohledně dalších kroků americké centrální banky (Fed), kde se hojně spekuluje o blížícím se začátku omezování měnové politiky. Dolar klesá i k japonskému jenu a ke švýcarskému franku.

Euro k dolaru posílilo až na 1,3434 USD, což byla nejvyšší hodnota od 14. února. Kolem 17:00 měna k dolaru přidávala zhruba 0,7 procenta na 1,3429 USD. Dolar k japonskému jenu ve stejnou dobu oslaboval zhruba o 0,6 procenta na 97,035 JPY, ke švýcarskému franku pak ztrácel asi 0,7 procenta na 0,9179 CHF.

Pozornost trhů se nyní upírá ke středečnímu zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu. Pokud by Fed nenaznačil, že hodlá od září začít omezovat podpůrnou měnovou politiku v podobě nákupů dluhopisů, jak s tím na trzích počítá většina obchodníků, mohlo by to dolar oslabit.

"Americkou měnu trápí nejistota kolem Fedu, nejednoznačné zprávy o americké ekonomice a také úrokové míry, které jsou v USA pod nedávnými vrcholy," řekl podle agentury Reuters analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

Investoři dnes raději sahali po franku a po jenu, které vnímají jako "bezpečný přístav" v situaci, kdy globální indexy klesají a měny na rozvíjejících se trzích zasáhla další vlna výprodeje. Například indická rupie dnes klesla na nové minimum a přiměla tamní centrální banku k intervenci na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK