Americké akcie zpevňují, přerušily čtyřdenní sérii poklesů

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, a přerušily tak čtyřdenní sérii poklesů. Částečně pomohly solidní hospodářské výsledky řetězce Best Buy a dalších maloobchodních prodejců, včetně obchodu s oděvy Urban Outfitters. Snižovat se naopak začaly výnosy státních dluhopisů. Na obchodování mají částečně vliv i nejasnosti kolem dalších kroků americké centrální banky (Fed).

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 15.073 bodů a přidával zhruba 0,4 procenta. Širší index S&P 500 měl k dobru skoro 0,7 procenta, a dostal se tak na 1657 bodů, zatímco index Nasdaq Composite přidával 0,9 procenta na 3622 bodů.

Akcie Best Buy, což je v USA přední prodejce elektroniky, přidávaly více než deset procent na téměř 34 dolarů. Zisk v podobném rozsahu měly také akcie Urban Outfitters, které se dostaly na téměř 44 USD. V obou případech jsou akcie blízko svého ročního maxima.

"Akcie dnes zpevňují, kvůli obavám z ukončování měnové politiky Fedu je ale na trhu vidět výraznější pohyby. Nepřekvapilo by mě tedy, kdybychom skončili beze změn, nebo dokonce i s mírnou ztrátou," řekl šéf obchodování s deriváty ve společnosti Schwab Randy Frederick.

Někteří činitelé Fedu už dříve naznačili, že centrální banka začne svůj štědrý program podpory ekonomiky omezovat už na zářijovém zasedání svého měnového výboru. Fed nyní nakupuje vybrané cenné papíry tempem více než 80 miliard dolarů měsíčně, což je podle ekonomů jeden z důvodů, které výrazně pozitivně ovlivňují růst cen akcií a některých dalších aktiv.

Výnos desetiletých dluhopisů americké vlády se v polovině dnešního obchodování pohyboval kolem 2,82 procenta, zatímco v pondělí byl na 2,88 procenta. Pokud by Fed začal měnovou politiku zpřísňovat, lze čekat další růst výnosů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK