Pražská burza opět oslabila, ale pouze mírně

21.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes potřetí v řadě oslabila, tentokrát ale jen mírně. Index PX klesl o 0,31 procenta na 957,69 bodu. Vyplývá to z informací burzy. Nejvíc se dnes propadly ceny akcií těžební společnosti NWR, a to o více než sedm procent. Naopak mediální CME o téměř 12 procent posílila poté, co Adrian Sarbu rezignoval na funkci prezidenta a generálního ředitele firmy.

Akcie CME pod burzovním symbolem CETV navýšily cenu o 11,84 procenta na 85 korun a dnes také mimořádně vzrostl objem obchodů s cennými papíry firmy. "Dvanáctiprocentní růst je nejsilnější od května 2010. Zobchodovaný objem na titulu dosáhl zhruba čtyřnásobku denního průměru za poslední čtvrtletí," sdělil analytik Josef Kohout z Patria Finance.

CME podle něj navázala už na úterní růst na primárním trhu v zámoří, ale dnes navyšovala zisky především po zprávě, že Sarbu rezignuje. "Investoři tento krok zřejmě vnímají pozitivně, když sázejí na lepší management a s tím spojený pozitivní vývoj vzhledem k předchozímu vývoji. Za posledních pět let titul ztratil více jak 90 procent hodnoty," uvedl.

Nejvyššího objemu obchodů na pražské burze dosáhly jako obvykle cenné papíry energetické firmy ČEZ. Také ony posilovaly, ačkoli jen o 0,29 procenta na 447,9 koruny. Mírně vzrostla oproti výrazným propadům z posledních dvou dní i cena akcií bankovní skupiny Erste. Zvýšila se o 0,12 procenta na 644,6 koruny.

Značný propad naopak postihl těžební firmu NWR, jejíž akcie zlevnily o 7,5 procenta na 22,2 koruny. Podle analytika Kohouta byla příčinou poklesu nervozita před čtvrtečním zveřejněním výsledků společnosti za druhé čtvrtletí letošního roku. "Trh očekává od NWR vykázání další nemalé kvartální ztráty," doplnil.

Výrazně oslabila také například tabáková společnost Philip Morris, a to o 2,86 procenta na 10.443 korun za akcii. Ztrátu 1,87 procenta na 1048 korun zaznamenala pojišťovací skupina VIG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK