Vývoj trhu se zlatem v druhé polovině roku 2013

22.08.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Trendy na trhu se zlatem z prvního čtvrtletí v druhém čtvrtletí přetrvávaly. Dvanáctiprocentní propad v poptávce po zlatu se přetavil v …

Trendy na trhu se zlatem z prvního čtvrtletí v druhém čtvrtletí přetrvávaly. Dvanáctiprocentní propad v poptávce po zlatu se přetavil v 23procentní propad v ceně zlata. Celkově během čtvrtletí propadla cena zlata o 400 dolarů za unci. Celosvětová poptávka po fyzickém investičním zlatu dosáhla rekordní hodnoty 23,1 miliardy dolarů i přes značné snížení ceny. Poptávka po zlatých špercích byla enormně vysoká. Čína a Indie pokračovaly v nákupech fyzického zlata. Pokračoval trend v přesunu fyzického zlata ze západu na východ. Celková poptávka po zlatě dosáhla v druhém čtvrtletí letošního roku 853,3 tun, což odpovídá 39 miliardám amerických dolarů. Prodej šperků vzrostl meziročně o 37 % v reakci na propad ceny zlata. Poptávka po investičním zlatě ve formě cihel a mincí překročila 500 tun, což je dosavadní čtvrtletní rekord. Indie a Čína společně stojí za 60 % poptávky po špercích a 50 % investičního zlata. Poptávka po zlatě v průmyslu mírně rostla. Centrální banky byly čistými nákupci zlata desátý kvartál po sobě . Celkově nakoupily během druhého kvartálu zlato v objemu 71 tun. Celková nabídka zlata poklesla o 6 % díky značnému propadu v recyklaci zlata.
Celková spotřeba zlata v Číně dosáhla 601 tun v prvních dvou čtvrtletích letošního roku podle údajů zveřejněných společností World Gold Council, což je o 45 procent více než v roce 2012. Nákup zlatých cihel vzrostl dokonce o 68 procent na 239,6 tuny, zatímco nákup šperků stoupnul o 33 procent na 361,4 tuny. Čisté importy do země se v prvním pololetí letošního roku více než zdvojnásobily meziročně z 239 tun na 493 tun. V červnu export zlata z Hongkongu do Číny mírně oslabil na 101 tun, což shodou okolností odpovídá množství zlata, které v červnu celosvětově prodaly ETF fondy. Ty během prvního pololetí letošního roku prodaly zlato v objemu 577 tun, což je jedna z hlavních příčin propadu ceny kovu. Zatímco výprodej z ETF fondů zpomaluje, tak čínská poptávka se drží na vysoké úrovni.
Indická vláda má naopak tento rok za cíl omezit import zlata pod hranici 845 tun ve snaze snížit obchodní deficit. Již tento rok přistoupila ke třetímu zvýšení spotřební daně na zlato a výrazné oslabení indické měny také omezuje chuť spotřebitelů nakupovat další zlato. Z dosavadních údajů o spotřebě je pravděpodobně, že Čína tento rok nahradí Indii na prvním místě mezi spotřebiteli zlata.
Exporty zlata z Velké Británie se meziročně zdesetinásobily v první polovině letošního roku. Celkově Velká Británie vyvezla podle Eurostatu 798 tun zlata v první polovině letošního roku ve srovnání s 83 tunami v první polovině roku 2012. Export zlata dosáhl hodnoty 29 miliard dolarů, což je téměř 30 procent světové těžební produkce. Odhaduje se, že ve Velké Británii mají investoři včetně centrálních bank stále uloženo okolo 10 000 tun zlata.

Tabulka: Poptávka po zlatě (Zdroj: WGC)

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE